Stap voorwaarts

Eindelijk een week-end met een weertje dat toelaat om flink vooruitgang te boeken. Ik heb dit week-end zowat heel de tijd doorgebracht in de tuin, en me dat ook geen moment beklaagd.

Bamboehaag

Zo werd gisteren de haag rond de schaduwtuin aangelegd. Om niet overal beuk te gebruiken, werd er voor dit deel van de tuin gebruik gemaakt van Carpinus betulus, haagbeuk dus. Ik heb hier een tussenafstand voor de planten van 50 cm gebruikt.

Haagbeukhaag rond schaduwtuin

Ook werd ook nog een bescheiden houtkant aangeplant bestaande uit Viburnum opulus, Cornus mas, Cornus sanguinea, Ilex aquifolium, Amelanchier ovulis, Sambucus nigra, Prunus padus, Sorbus aucuparia , Frangula alnus, Euonymus europaeus en Rosa canina. De bedoeling is een twaalf meter lange en twee meter brede, struikenborder te creëren. Deze houtkant zal zowiezo aansluiten bij de brede struikenborder van de buren.,

Houtkant

Vorige week werd hier een waterput aangesloten. De voortuin was daardoor herleid tot een zompig maanlandschap. Vandaag is dat grotendeels hersteld, maar het oud Chinese gezegde ‘Eén graafmachine graaft meer dan honderd schoppen’ werd nogmaals bevestigd.

Perzik ‘Avalon Pride’ de laatste fruitboom die in de tuin moest aangeplant worden

Om uit te rusten werden die graafwerken tijdig onderbroken, om enkele van  mijn aanwinsten van de Ronde Van Vlaanderen aan te planten in de tuin. De grond was zondagnamiddag voldoende ontdooid om de Phyllostachys aan te planten (nadat alles mooi aangeaard werd). Ook de Fargesia en de Magnolia’s werden uitgeplant.

Phyllostachys aureosuculata

Ook de laatste perzik werd aangeplant (zowaar een officieel moment: de ten aarde lating van de laatste fruitboom). Verder werden ook de appel- en perenbomen én de kruisbessen gesnoeid als pauze voor het zwaardere werk.

Een gesnoeide drietakker kruisbes

Toch een plezier om met zo’n weer te werken in de tuin, werken is het zelfs niet, ’t is gewoon genieten. Enfin, als je zo wat doordoet zweet je wel, maar dat is niet anders bij sporten. Moe; tevreden en voldaan kijk ik uit naar volgend week-end. En ondertussen hoop ik dat het heel de week droog blijft, want ’t is hier wreed nat. Toen ik de vastgelopen modder probeerde om te keren met mijn woelvork heb ik de boog geforceerd…

Woelvork geplooid door mijn brute kracht

19 gedachten over “Stap voorwaarts

 1. Aha, er komt een haag voor de schaduwtuin, daar was ik al benieuwd naar. En ook of je die hosta’s in de grond gaat planten of in pot houden. En of je die dan vanuit het huis nog wel ziet. En is dat een kasseipaadje rechts op die eerste foto? Enfin, ik zal wel gewoon op de volgende afleveringen wachten 🙂

  1. Op termijn ga ik de meeste Hosta uitplanten. Alleen de mini’s gaan misschien in pot blijven staan wegens te fragiel. Ik zie ze dan niet allemaal vanuit het huis, maar dat maakt de tuin interessant .
   Dat kasseipaadje, ozals je dat noemt is een overblijfsel van de kasseivlakte die hier vroeger achter het huis lag (groot genoeg om pleinvrees van te krijgen). Voor de vroegere garages, nu fietshok en tuinhok, ligt nog twee meter verharding.

 2. Ik heb zaterdag ook lekker buiten gewerkt, idd ideaal weertje. dat gaat hier nogal vooruit! Hoeveel van die plantjes heb je in je houtkant gezet? Ik heb er hier om de 2 meter één gezet met een terugkerend patroon, maar ik moest natuurlijk heel de wei rond!

  1. Ik verlies mijn schoenen in de modder op bepaalde plekken, zo zompig is het hier. Maar vandaag was het flink aan ’t drogen. Als dat twee weken aanhoudt gaan we dat allemaal snel vergeten

 3. Haagbeuk rond de schaduwtuin is een puik idee. Veel van die hosta’s zou ik trouwens in potten houden. Daar maak je straks zoveel composities mee als je maar wil. Hosta’s doen het trouwens prima in pot. Ook wat de slakkenvraat betreft, hebben ze een voetje voor op hun soortgenoten in volle grond.
  Heden teer ik op het voordeel van tuinieren op zandgrond: ’t is hier nikske nat. Maar tijdens droogteperiodes weerklinkt geweeklaag te onzent. 😉

  1. Vooral de écht grote hosta zijn volgens mij véél mooier als je ze écht groot laat worden. Ik heb de voorbije twee jaar een dertigtal XXL-hosta aangekocht en die gaan deze zomer zeker in de grond. De rest op termijn ook, als ik definitief heb bepaald waar ik welke plant wil zetten. 250 hosta in potten water geven duurt me net iets te lang 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: