Invasieve exoot?

Enkele bloglezers lieten me enkele dagen geleden dat ze het niet zo hadden op bamboe, een standpunt waarvooor ik absoluut begrip kan opbrengen. Zelf weer ik twee andere ‘normale’ planten uit de tuin.
De eerste heb ik zelf een tijdje geleden al geschrapt uit mijn tuinplan. De vlinderstruik (Buddleja davidii). De plant staat op de bewakingslijst van de invasieve exoten. Zelf ben ik daar enigzins pragmatisch in, maar in mijn tuin merk ik toch dat de plant in mijn omgeving een echt probleem vormt. Ik verwijder ieder jaar tientallen zaailingen. Hieronder een foto van de oogst van ’t week-end. De vlinders zullen ’t hier moeten doen met andere bloemen en planten.

Ook de Amelanchier lamarckii blijkt een probleem te vormen in onze streek, en ik ken hier enkele plaatsen waar deze plant echt woekert. Met pijn in het hart heb ik deze plant geschrapt.

Verder duikt de Japanse duizendknoop hier in de buurt op enkele plaatsen op, enkele honderden meters verderop staat er zelfs een heel veld van deze plant. Geen haar op mijn hoofd dat er ooit maar aan dacht om deze plant op te nemen in de tuin.

6 gedachten over “Invasieve exoot?

  1. Van de Amelanchier weet ik uit ervaring dat hij verschrikkelijk hard kan woekeren. Van de Buddleja heb ik dat bewijs nog nooit gekregen.
    De Polygonum is het ergst van allemaal. Die zaait zich welhaast sneller uit dan je hem kan verdelgen. En toch komt hij voor in onze tuin. De herfststelen zijn namelijk gedroomd materiaal voor in de bloemstukken van mijn madam. U snapt dat wij geregeld dienen te wieden…

    1. Vlak bij mijn werk is er een site die helemaal overwoekerd is door vlinderstruiken. Op en rond de spoorwegen in Parijs zie je hem ook overal opduiken (ook op de perrons). ’t Is duidelijk een pioniersplant. Polygonum in je tuin houden, moet je durven.

  2. Tiens, heb hier jaren twee krentenboompjes staan en nog nooit gemerkt dat ze zich uitzaaien of anders woekeren. De Buddleja zaait zich hier ook wat uit, maar niet overdreven. En de Polygonum, ja die heb ik ook. Ooit eens gekregen toen we pas onze tuin hadden… Ieder jaar trek ik de stengels uit als ze ongeveer een meter hoog zijn en ‘k ben hem bijna kwijt … vorig jaar maar 6 stengels meer … Hier wel veel zaailingen van de Amerikaanse vogelkers die ik maar blijf verwijderen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: