Overschot

Ondertussen is heel wat stekgoed aangeplant. Bij de laatste wijzigingen in de tuin heb ik twee redelijk grote ‘blokken’ Salvia candelabrum en Scutellaria tournefortii aangeplant. Dat was redelijk jong plantgoed dat ondertussen wel flink gegroeid is, maar waarbij er het eerste jaar toch wel wat extra risico is op vorstschade. De plantjes op de foto hierboven blijven dus nog enkele maanden op de reservebank zitten, om zo planten die het niet halen te vervangen. Indien ze volgend jaar niet kunnen ‘invallen’ kan ik er enkele tuinvrienden blij mee maken.

Op enkele planten na de ik nog wat probeer te vermeerderen via zaad, is het vermeerderen nu wel voorbij. Ik heb wel nog enkele stekken ‘geoogst’ van enkele planten om die met zekerheid te doen overwinteren.

Ik had hier enkele weken geleden verteld over de planten die ik vlak voor de hittegolf in augustus verplant heb. Zoals je op de foto hieronder kan zien hebben die het zonder problemen gered (op de foto zie je nu wel maar één van de verplaatste planten…).

En nog een update, de rolklaver in pot is nu flink aan ’t groeien, ik had aangegeven dat rolklaver ook een waardplant was van heel wat vlinders, en deze rups van de kleine hageheld vertoeft doet zich nu te goed aan het blad van de plant en bewijst zo mijn gelijk.

8 gedachten over “Overschot

 1. Salvia candelabrum en scuttelaria tournefortii zijn niet zo’n gekende vaste planten. Heb salvia candelabrum gegoocheld en vind hem zeer mooi. Als je ze nu plant kunnen ze nog goed inwortelen.

  1. Ze zijn een maand geleden aangeplant, en ondertussen flink ingeworteld en gegroeid. De jonge scheuten moeten wel nog wat kunnen afharden deze maand, maar met de nazomer volgende week krijgen ze nog wat extra respijt. Ik heb deze Salvia al enkele jaren in de tuin staan en hij is echt wel redelijk winterhard (de moederpant heeft hier al drie winters van -8°C overleefd) en een absolute beauty. De meeste kwekerijen noemen hem amper winterhard, maar mijn ervaring is dus dat deze echt wel wat koude kan verdragen.
   Ze krijgen nu 1-2 m² plaats om in het voorjaar te de show te stelen.
   Het heeft me 3 jaar geduurd alvorens ik snapte hoe ik deze kon stekken, ik heb nu op twee maand tijd van één plant 50-60 plantjes opgekweekt. Wordt maar zeer beperkt aangeboden, wat jammer is.

   De scutellaria is al terug verdwenen uit het gamma van de Hessenhof. Ik snap niet waarom, want hij is mooi, bloeit heel lang en groeit goed. Eerst nog zien of hij ook de winters doorkomt natuurlijk, maar aangezien hij uit de bergen van Iran komt, moet hij alvast tegen de koude kunnen…

 2. Je hebt inmiddels haast een klein kwekerijtje in de tuin: leuk om te doen en het spaart ook nog geld uit én ritjes naar de Hessenhof 😉
  Fijn dat de aanplant van voor de hittegolf het heeft gered, dank zij je goede zorgen.
  Maar de naam van die vlinder, die uit de rups gaat groeien – kleine hageheld – is weer een topper. Ik kan genieten van al die poëtische vlindernamen.

  1. Ik koop meestal enkele planten, je moet ook testen of die het wel goed doet en wel winterhard is. Die Salvia candelabrum heb ik nadien niet meer gevonden in de handel, of zeer beperkt, en dan niet direct mooie planten. Ik heb hem drie jaar tevergeefs proberen te stekken, tot ik begreep dat de combo kopstekken + stekpoeder 100% succes garandeert.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: