Lepechinia hastata

Deze stond helemaal bovenaan mijn aankooplijst toen ik de eerste keer naar de Hessenhof reed. Toen ik de plant niet vond in het aangegeven plantenbed (minstens 3x alle planten in dat bed gecontroleerd), heb ik ook de bedden ernaast nog geïnspecteerd. Toen nog twee andere bezoekers van de kwekerij me aanspraken of ik die plant niet had gezien, wist ik dat verder zoeken geen zin meer had.

Bij mijn tweede bezoek had ik meer geluk, en nam ik twee exemplaren mee. De plant wordt op zich vrij fors (120 cm). Hij heeft mooie, grijsgroene, brede bladeren en een aparte bloemkleur (aubergine).

Wanneer de eerste bloemen verschijnen (foto’s hierboven, einde juli-begin augustus), lijkt de bloei zeer bescheiden. Maar uit okselscheuten van de bloemknoppen komen steeds weer nieuwe bloemen te voorschijn, zodat de bloemaar steeds groter en breder wordt.

De bladeren van de plant hebben een eigenaardige geur, die ik niet direct kan thuis brengen maar die volgens velen wat weg heeft van schoensmeer.

Lepechinia behoort tot het genus Lamiaceae, de lipbloemigen, net zoals de nauwverwante Salvia. Deze plant komt oorspronkelijk uit California, maar zou toch redelijk winterhard zijn en alleen wat moeten afgedekt worden in zeer strenge winters.

Ik heb eigenlijk behoorlijk lang gedacht dat deze het niet zou doen in de tuin. De plant is pas vrij laat beginnen groeien. Maar van dan af ging het echt heel snel.

16 gedachten over “Lepechinia hastata

  1. In het Hessenhof (waar deze vandaan komt) hebben planten op een redelijk beschutte plaats en zanderige ondergrond de winters van 2008. 2009 en 2010 overleefd.
   De oudere, afgeleefde planten zouden in zo’n strenge winters wel verdwijnen, maar hij zou zich ook uitzaaien… Ik ben benieuwd.
   Ik plant geen planten aan die -12°C niet aankunnen

 1. Aubergine, mooie kleur, de kleur van mijn vorige auto, in metallic. De vorm van de bloem (bovenste foto) vind ik heel mooi. Ik ga eens op zoek.

  1. Ik denk dat ik nog een okselscheut ga proberen te stekken, met het oog op overwinteren. Hij staat aangeplant op twee verschillende plekken, ik hoop hem op zijn minst op één van beide plekken over te kunnen houden

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: