Gazon

Gisteren kwam Dave Goulson, een professor biologie aan de Universiteit van Sussex, nog eens aan het woord in Gardener’s World. Hij is gespecialiseerd in insecten, en dan vooral in bijen. We weten al even dat ongeveer 75% van de biomassa aan insecten in Europa verdwenen is. Ze bezochten zijn tuin, om aan te tonen hoe je insectenleven in je tuin kan stimuleren. Hij bracht grotendeels de al zo vaak herhaalde punten aan. Ik herhaal ze nog even, maar ga dan nog even wat verder in op één puntje dat toch wel nieuw is voor mij.

 1. Het allerbelangrijkste is en blijft : geen pesticiden gebruiken. Logisch, je gaat geen gasten uitnodigen en die daarna vergiftigen
 2. Plant in je tuin bijenvriendelijke bloemen. Dat zijn voor hem niet alleen inheemse planten, maar dat kunnen ook uitheemse zijn (waarbij hij speciaal melding maakte van planten die nauw verwant zijn aan inheemse planten)
 3. Maai je gazon niet. Iedere keer dat je je gazon maait, haal je niet alleen alle bloemen weg, maar alle insecten die op die bloemen (en in dat gras) leven worden meegezogen in de grasmaaier en tot pulp herleid.
 4. Laat de natuur zijn ding doen, hij liet zien hoe hij zijn moestuin beheerde (met een speciale vermelding voor pastinaak, die als je hem laat doorschieten een echte magneet wordt voor alle zwarte bladluis (die dan niet op de andere planten in je moestuin zitten) en voor bestuivers (waaronder zweefvliegen waarvan de larven net die bladluizen eten).
 5. Hij gaf ook nog aan dat water toevoegen aan je tuin het leven in die tuin flink vermeerderd.

Wat hij in puntje 3 aangeeft is eigenlijk iets waar ik mezelf ook al enige tijd vragen bij stel. Je gras niet continu afmaaien maar om de 4-5 weken is eigenlijk ook een manier om volk uit te nodigen in je tuin en dat dan 5 weken later tot pulp te mixen in je grasmachine. Ook velt geeft advies om je gazon variabel te maaien (alleen kort maaien wanneer je je gazon nodig hebt), maar de vraag is dan toch of het niet beter is om een stuk van je gazon écht te laten verwilderen en het stuk dat je meer dan één keer per jaar gaat maaien toch kort te houden.

Ik heb voor mezelf al een tijdje uitgemaakt dat ik mijn gazon nog maar heel sporadisch maai. Ik heb dat de vorige keer ten dele gedaan met de zeis. Het oppervlak is niet zo groot, en werken met de zeis is gewoon veel leuker, en het geeft me extra oefening. Want zo één keer per jaar een stukje bloemenweide zeisen, dat is gewoon onvoldoende om de techniek te beheren.

Nog een hele leuke tip in het programma: rolklaver aanwenden als potplant. Rolklaver is één van de allerbeste insectenplanten in ons land: het is een drachtplant voor meer dan 100 bijensoorten maar bovendien ook waardplant voor de rupsen van een hele resem vlinders (sint-jansvlinder, icarusblauwtje, boswitje, bruin dikkopje, mi-vlinder, zwartsprietdikkopje, klein geaderd witje en het heideblauwtje). En de plant bloeit van mei tot oktober. Ik heb mezelf één plantje geoogst uit een berm vorige week (op een plek waar er heel veel stonden) en wou dat in de bloemenweide uitplanten. Maar ik ga deze ook gewoon in een pot op terras uitproberen. En de zaden van de plant uitzaaien in bloemenweide en het gazon.

Foto boven: Muis is ook een fan van de manier waarop ik het gazon beheer. Ze specialiseert zich steeds meer in het vangen en oppeuzelen van sprinkhanen.

35 gedachten over “Gazon

 1. Er is blijkbaar iets fout met de foto, ik mis muis. De bedenking rondom dat maaien maak ik me ook iedere keer weer. Vooraan het huis maai ik misschien om de twee weken omdat het gazonnetje ook dienst doet als bezoekersparking en ik duidelijk het verschil wil aangeven met een wilder stukje bloemenwei in wording , ik sus mezelf met de gedachte dat de beestjes een ontsnappingsmogelijkheid hebben naar het wildere stukje , maar of dat ook zo is, is nog maar de vraag. Achteraan geldt de regel van gefaseerd maaien, met de zeis…hoewel regelmaat zit er eigenlijk niet in, we hebben eerder de neiging “functioneel” te maaien, als er mulch nodig is bijvoorbeeld. Met als gevolg dat er stukken zijn waar we slechts heel occasioneel eens doorgaan, al naargelang de goesting of omdat het toch wel iets te fel aan het verruigen is. Die oppervlakte wordt ieder jaar wel een stuk kleiner, met uitzondering van het deel dat ook dienst doet als “terras” en het hoofd pad. Toch ben ik er nog niet helemaal uit, de handmaaier lijkt me diervriendelijker , maar dan moet er echt wel regelmatiger gemaaid worden dan dat we nu doen en regelmaat is niet bepaald ons sterkste punt.

 2. Probleem met lang maaien: enerzijds is dit niet erg naar de zin van de maaier, die al eens blokkeert. Anderzijds is er dan al zoveel (on)kruid zaad gaan maken dat het ongeschikt is voor de compost. Dat de hoge temperatuur in een composthoop deze zaden vernietigt, geloof ik (bij ervaring) niet.

 3. Van mijn EcoTeamcursus van lang geleden heb ik geleerd dat je nooit voor 10 uur ’s ochtends moet maaien, omdat pas na die tijd de insecten en al het andere te sparen gespuis wat opgewarmd is en zich uit de voeten/ vleugels kan maken. Dus maai ik braaf na tienen, ook al omdat mijn gras voor die tijd nog te vochtig is. En de gepensioneerde buren nog niet wakker zijn. En ik zelf nog niet terug ben van het wandelen met de hond.
  Daar staat tegenover dat mijn elektrische maaier zo verschrikkelijk zuigt dat ik hem ook als buitenstofzuiger zou kunnen gebruiken. Wat ik dan ook weleens doe na de heg te hebben gesnoeid. Al dit afgemaaide gras en snoeisel gooi ik in losse plukken op de composthoop, in de hoop dat alle niet onthoofde of anderzins van ledematen ontdane beestjes kunnen ontsnappen naar waar ze dan ook maar heen willen.

 4. Het blijft inderdaad een wikken en wegen, wanneer en hoe vaak je maait…
  Voor het eerst in al die jaren heb ik een gedeelte van de voortuin nog steeds niet moeten maaien. Het andere deel hoefde dit jaar pas eind mei. Ik maaide die weide altijd vlak voor de gestreepte witbol ging bloeien, omdat ik dat gras wilde wegkrijgen.
  Intussen is het dus zo goed als verdwenen, en is kleine veldbies één van de belangrijkste ‘grassen’.

  In het deel van de tuin waar we het meest lopen/zitten houden we het gras wel kort, maar er zijn een paar graslandjes die we maar om de drie weken of in droge periodes nog minder maaien. Misschien moet ik die een volgende keer ook eens met de zeis te lijf. Inderdaad is dat een goeie oefening, want je techniek moet daar toch net iets meer voor op punt staan dan voor een hooiweide.

 5. Ik blijf volharden in mijn klein graspleintje rondom af te rijden en overhoeks een grote X. Dat levert nu al vier mooie driehoeken lang gras op. Hoewel gras, het is een allegaartje natuurlijk. In één driehoek staat bijna enkel klaver, heel vreemd.

 6. Wow, ik ben meer dan schuldig wat puntje 3 betreft. Nog veel te veel gazonbeheer hier. Maaien om de twee, drie weken en inderdaad, ik zie dan wel wat beestjes verdwijnen in de grasmaaier. De tuin moet nog serieus veranderen met water, borders en véél minder gras. Langzaam maar zeker …

 7. Mooie foto van Muis! Ik zag het programma afgelopen vrijdag ook. Wij proberen hier al een tijdje onze gazon niet meer te maaien: alleen een rechte strook naar de tuinbank. Bedoeling was om in het najaar alles kort te maaien. Ik vond rolklaver in pot een prachtidee, wil ik zeker ook gaan proberen – maar eerst zaadjes vinden. Daarnaast wil ik zeker proberen om rokklaver tussen het gras te krijgen, net als ratelaar (rhinantus) om zo wat minder gras en meer bloemetjes te krijgen.

 8. Late reactie: die foto van “Muis” in het gras: echt fantastisch!
  En een pot met rolklaver vind ik een goed idee.
  Hartelijke groet van Zem.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: