Verplanten

Eigenlijk ga ik jullie nu slechte manieren leren. In het midden van de zomer verplant je beter niets. Je wacht beter tot ergens in september. Ik ga in deze periode van het jaar niet verplanten om te verplanten, maar als ik nu iets moet verplanten, doe ik dat gewoon.

Vorige week heb ik nog drie planten verplant. Dat was omdat ik nog een kleine wijziging wou aanbrengen in een border, en het jonge stekgoed van Salvia candelabrum en Scuttelaria sp dat ik had opgekweekt tijdig wou kunnen aanplanten, zodat die nog voldoende groeien voor de winter.

Die drie planten stonden ‘in de weg’ voor dat manoeuvre, daarom heb ik dus begin vorige week, zelfs met de aangekondigde hittegolf, geopteerd om ze te verplaatsen. Ik heb dit wel vaker gedaan, en ik heb zo amper planten verloren…

De procedure is eenvoudig:

  • Planten de dag voordien overvloedig water toedienen, zodat de kluit vochtig is
  • Planten opnemen met een zo groot mogelijke wortelkluit
  • Planten bovengronds (op zijn minst een beetje) terugzetten
  • Planten onmiddellijk verplanten en nadien opnieuw overvloedig water geven
  • Zorgen voor schaduw, zodat de planten niet in de uitdrogende zon komen te staan de eerste dagen/weken, ik heb hiervoor een doorschijnende curverbox (met vloermat er bovenop) en twee oude terrasstoelen gebruikt

De planten zijn nu een week geleden verplant en hangen niet plat. Van zodra het wat minder warm is kunnen de stoelen en de curverbox weg. En neen, mooi is dat niet. Maar nood breekt wet.

Een alternatief: je kan bij sommige planten ook alle blad verwijderen, en alleen de wortel opnieuw aanplanten. Dat heb ik deze zomer gedaan met een Geum chiloense en enkele Pentaglottis sempervirens (hondstong). Ik heb die alleen water gegeven bij het herplanten, nadien niet meer. En die planten staan nu, een maand later, terug mooi in blad.


19 gedachten over “Verplanten

  1. Vocht en schaduw zijn met deze hittegolf essentieel: maar je schaduwattributen zijn bepaald origineel.
    Het gaat je op deze manier vrijwel zeker lukken, maar ik zou het zelf alleen in uiterste nood doen in deze, zelfs voor mensen, oververhitte tijden ; – )

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: