Saskatoon & Krent

De saskatoon (Amelanchier alinfolia) hangt hier nu afgeladen vol met vruchten. Aangezien ik deze winter ook een krenteboompje (Amelanchier lamarckii) aanplantte, kan ik nu eens de vergelijking maken tussen beide bessen.

De saskatoon draagt in ieder geval enorm veel fruit ( vorig jaar trouwens ook). Het fruit is ook behoorlijk wat groter (en ik heb nog geen speciaal geselecteerde rassen met grote vruchten). Ik kan me niet herinneren ooit een krentenboom te zien die zo afgeladen vol bessen hing.

Qua smaak is er eigenlijk niet zoveel verschil (de saskatoons op deze foto zijn nog niet helemaal rijp, dan is de krent echt wel lekkerder. Maar eens de saskatoon rijp is, is er weinig verschil).

Een echt rijpe krent/saskatoon is echt heerlijk, maar ’t probleem is dat de vogels met de krenten weg zijn voor ze rijp zijn. Ik heb de indruk dat ze de saskatoon meer negeren.

Wanner je dus de bessen wilt oogsten, lijkt een saskatoon toch meer aangewezen. De struikjes worden ook niet zo hoog, dus dat maakt het plukken een pak makkelijker.

18 gedachten over “Saskatoon & Krent

  1. Onze boom heeft al enkele jaren wit-achtige vlekken op de blaadjes en fruit en het zijn enkel de vogels die de bessen komen opeten. Enig idee hoe we dit kunnen tegen gaan ?

  2. De vogels hier eten geen krenten meer, er zal voldoende ander voedsel zijn. Ik zal een hoogwerker moeten inhuren. De echt rijpe krenten zijn doorboord door iets wormachtigs. We kunnen alleen nog de rode, dus niet helemaal rijpe krenten eten. Het is dat die bomen zo mooi bloeien…

    1. Ongeveer 2.5 m hoog. Mooie bloesem, lekkere vruchten en mooie herfstverkleuring. Amelanchier alnifolia dus, laat je geen andere verkopen (amelanchier lamarckii vind je overal, en die wordt 7-8 hoog). A. alnifolia kan je onder meer kopen in de proeftuin in Zomergem.

  3. Dat klinkt interessant. Ik onthou: veel grotere en lekkere vruchten en even mooi als A. lamarckii. Die van mij zijn hier momenteel weer eens ‘verkracht’ door de bosduiven. 😉

  4. Dit is compleet nieuwe info voor mij: dat de Amelanchier alinfolia bestaat, lager blijft en rijkdragender is.
    En het woord saskatoon voor de struik is een streeknaam?
    Het valt me hier in de tuin overigens op dat de krentenboom (Amelanchier lamarckii) dit jaar zéé rijkdragend is, niet eerder heb ik zo veel vruchtjes gezien.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: