Kronkels

Veronicastrum zijn prachtige tuinplanten. De Veronicastrum virginicum beginnen nu te bloeien in de tuin (andere vroeg bloeiende rassen zijn al bijna uitgebloeid). Ze staan hier in grote getale in de tuin, ze zijn niet alleen mooi, maar ook goede drachtplanten voor insecten. Het is plant om eerder achteraan in de border te plaatsen, want ze gaan flink de hoogte in (ze groeien tot meer dan 200 cm hoog uit). Positief ook: ze lijken echt nooit om te vallen en hoeven dus helemaal geen ondersteuning.

Ze hebben hier wel wat tijd nodig gehad om uit te groeien tot forse planten.

Een leuk detail: de manier waarop alle aren net iets anders van vorm zijn, zoals deze hieronder die zich opsplitst

En ja, ook hier af en toe wat fasciatie/bandvorming.

Toch nog even inzoomen op de individuele bloemetjes.

Veronicastrums zijn nauw verwant aan het geslacht Veronica. Maar Veronicastrum zijn veel betere tuinplanten, want ook al is Veronica longifolia best wel een mooie plant, die laatste waait hier veel te vaak om en zaait zich ook een beetje te enthousiast uit.

11 gedachten over “Kronkels

  1. Deze planten komen hier ook oppoppen nu het wat lichter is door bomenkappen. De aren zijn wel een stuk korter en blijven stijf rechtop staan. Ik vind ze eigenlijk helemaal niet mooi, maar ze mogen blijven. Want groen, bloei, insecten en ze kosten niks. En dan hoef ik er ook niet iets anders neer te zetten. Ik hou het graag praktisch.

  2. Veronicastrums zijn sierlijke en sterke planten en door hun omvang echte blikvangers. Zelfs in de herfst en winter blijven de zaadhoofden mooi. Gotta love them!

  3. Veronicastrums zijn fantastische planten. De veronicastrum fascination heeft meestal een bandvorming. Welke rassen zijn bij u al uitgebloeid? Veronica longifolia valt niet om als je de chelsea chop toepast, maar ze bloeit natuurlijk later. Ik pas dat toe bij veel hoge planten.

    1. Dat is een ander ras; een Veronicastrum sibiricum, geen Veronicastrum virginicum. Begint ook heel vroeg te bloeien. Ik zal die Veronica longifolia volgend jaar eens kort zetten, een goed idee. Ik ga dat ook eens met enkele andere planten proberen.. Ik dacht eerst ik heb daar geen last van, maar er zijn er toch wel enkele die er last van hebben

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: