Nog een boom

Ik heb dit week-end nog een boom aangeplant.

Ik kocht me jaren geleden een kleine Clerodendron trichotomum aan, die maar niet wilde bloeien. Dat 50 cm hoge plantje groeide op 5 jaar uit tot een 2 meter hoge struik, maar bloei, neen. Ik verving dat exemplaar dan maar door een struik die ik aankocht tijdens de bloei, maar die is ’t jaar na het aanplanten flink toegetakeld door een late vorstprik en eigenlijk nooit meer de oude geworden. De plant wordt normaal gekenmerkt door grote, diepgroene bladeren, maar die heb ik eigenlijk nooit gezien. Mijn struik vormde sinds die vorstprik veel kleinere bladeren en ziet er gewoon ziekelijk uit. De struik kende de voorbije drie jaar ook geen enkele groei.

Met pijn in ’t hart heb ik die plant dus toch maar verwijderd. Ik weet hier in de buurt een aantal erg mooie exemplaren staan, misschien ga ik daar wel eens vragen om wat stekgoed te mogen nemen, en de plant alsnog eens proberen op te groeien. Want er is dus duidelijk heel wat genetische variatie in deze plant.

Maar op die plek vervang ik hem in ieder geval door een Amelanchier lamarckii. Het is een veelvuldig aangeplante boom die in zowat alle seizoenen iets te bieden heeft:  mooie bloesem in de lente en een prachtige herfstverkleuring. De bessen zijn bovendien ook zeer gegeerd door de vogels. Ik kocht me een meerstammig exemplaar aan dat niet te zwaar was om te transporteren (om niet opnieuw een kluit van ’t formaat van de Styphnolobium te moeten trotseren). Op termijn wordt dit krentenboompje 6-8 m hoog en ongeveer even breed. Ik wil deze de komende jaren gericht snoeien zodat de plant er ongeveer als op deze foto uitziet.

Amelanchier lamarckii staat op de bewakingslijst van invasieve exoten met als bijkomende opmerking  ‘Outcompetition of native species is considered as unlikely‘. De plant zou het vooral goed doen op zanderige bodem. Bij de buren staan er ook enkele aangeplant tegen de erfscheiding, en ik heb hier nog nooit een zaailing gevonden in de tuin. Indien deze boom hier problemen mocht vormen, zal hij snel gerooid worden.

Eerst zou ik op die plek een Koelreuteria paniculata ‘September’, een laatbloeiende variëteit van de lampionboom aanplanten. Maar die leek me qua blad en vorm toch iets te veel op de Tetradium danielli die 7 meter verderop staat. Bovendien was het redelijk onduidelijk hoe hoog die boom zou worden (7 tot 17 m, volgens de enige beschikbare bron). Ik had die plant al aangekocht (klein exemplaar, in pot), maar die vindt dan wel een plaatsje in de enorme tuin van mijn oom, die imker is.

 

 

 

10 gedachten over “Nog een boom

  1. Krentenboompjes zijn succesnummers: bloemen, herfstverkleuring en bessen. De houtduiven zijn er zot van. Samen met de appelbes (Aronia) niet te missen in een ecologische tuin. Hier zijn ze helemaal niet invasief (in tegenstelling tot klimop, zomereik en kardinaalsmuts).

  2. Op mijn zand-leem grond staan ook twee krentenboompjes. Maar geen probleem met uitzaai hoor. Ik vind ze echt tof: mooie bloesem, vruchten voor de vogels en mooie herfstverkleuring.

  3. En nu valt mijn frank. Die Clerodendron trichotomum had (heb) ik ook. Hier is het een niet zo langlevende struik. Maar hij vormt vele uitlopers die dan wel weer groeien. Zo heb ik hem al zeker 20 jaar, meegebracht uit onze vorige tuin. Ik vind vooral de bessen mooi. Maar ‘t is al een aantal jaren geleden dat ik ze gezien heb. Het struikje dat ik nu heb, heeft nog niet gebloemd. Uitlopers verwijder ik steeds. Als het je interesseert, wil ik er wel ene houden voor jou.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: