Uitbollen?

Ondertussen staat de eerste Camassia leichtlinii ‘Caerulea’ in bloei. De bollen van deze plant, afkomstig uit de Verenigde Staten zouden een lekkernij zijn, maar ik ga toch gewoon genieten van de bloemen. Ik twijfelde al enkele jaren om deze in de borders te zetten, met de eco-bollen actie van velt heb ik ze dan toch maar gekocht.

DS1_6548

Ook het laatste tulpje staat nu in bloei, Tulipa batalinii ‘Bronze Charm’, oorspronkelijk uit Oezbekistan. Tulpje, want dit plantje is nog geen 20 cm hoog. Dit tulpje is een nauwe verwant van Tulipa clusiana en zou zich zeer vlot vegetatief vermeerderen.

DS1_6553

Op de sieruien na zijn dit de laatste bollen voor dit jaar.

14 gedachten over “Uitbollen?

 1. Hier maakt Camassia cusickii momenteel het mooie weer in de motregen. Nog tulpen galore te onzent, maar vraag me geen namen.
  Dat de bollen van Camassia leichtlinii ‘Caerulea’ een heuse lekkernij zijn, is absoluut waar, aldus mijn oom vlak voor hij stierf.

  1. Was je oom een indiaan ;-)? Camassia is een Latijnse verbastering van Quamash, de naam dat Indianen gaven aan een soort waarvan ze de bollen roosterden. Dus wanneer je indruk wilt maken op de volgende BBQ….

 2. Die Camassia heb ik al jaren en hij is al een serieuze pol geworden. Ik heb dus vorig jaar via Velt er nog wat besteld voor in de voortuin ook. Hij staat daar ook schoon …

 3. Mooi tulpje en het is altijd leuk als ze zich vegetatief vermeerderen. Waarom twijfelde je om cammasia in de borders te zetten, het is toch een mooie vaste plant en een welkome lentebloem qua (complementaire) kleur bij al die gele bloemen.
  Fijn weekend.

  1. Ik heb lang een aversie gehad voor bolgewassen. Ik hou niet zo van het loof bij onder meer tulpen en narcissen.
   Maar de belangrijkste reden voor de twijfel: bolgewassen in je border aanplanten maakt het onderhoud van diepe border er niet simpeler op. Ik ben nu toch overstag gegaan, en evident is het niet.

 4. Blijkbaar wordt het feit dat die bollen van de Camassia eetbaar zijn in twijfel getrokken door enkel van je lezers. Ik hoor daar niet bij , maar de kans dat ik ze ooit zal eten is klein. Simpelweg omdat ze geen snelle hap zijn. Traditioneel werden ze meer dan 72u gestoomd in in de grond gegraven putjes, maar hoe dat dan precies in zijn werk ging is me niet duidelijk geworden. Experimenten met hedendaagse keukentoestellen lieten klaarblijkelijk te wensen over. En als de kweker/verkoper niet helemaal zorgvuldig geweest is met de naamgeving en er verwarring is ontstaan met desterk gelijkende maar dodelijke Toxicoscordion venenosum (de naam zegt het al ) is de kans groot dat je er het loodje bij neerlegt. Mooi zijn ze wel.

 5. De blauwe Camassia komt hier al jaren dankbaar en royaal terug. Al loopt België natuurlijk een paar weken op Friesland voor.
  Dit tulpje is een absolute schoonheid!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: