Greppels

Om het coronavirus van ons erf te houden, besloot ik een greppel te graven rond de woning. Neen, even serieus terug.

Bij de EV hoort natuurlijk ook een laadpaal. En laat onze parkeerplek nu afgescheiden van de woning liggen, met een flinke border er tussen. Ik wil echt geen aannemer in augustus een greppel zien graven door mijn borders om een stroomkabel te kunnen trekken tot aan de oprit. Dus had ik afgesproken dat ik een wachtbuis met trekdraad zou voorzien. Het is nu een geschikt ogenblik om die greppel te graven, de planten die ik tegenkom zijn op dit ogenblik eenvoudig op te nemen en nadien terug aan te planten.

Net hetzelfde voor de zonnepanelen. De berging is afgescheiden van de woning, en er staat ook nog eens een rambler op het pad van de bekabeling. Dus zou ik ook voor deze aansluiting een wachtbuis trekken.

DS1_6531

Gisteren begon ik vol goede moed aan dat werkje. Het pad naast de woning is bedekt met houtschors, de eerste klus was die schors verwijderen (zodat ik die mooi kon gescheiden houden van de opgegraven grond.

Daarna begon ik met het eerste stukje, het gezamelijk traject voor beide wachtbuizen, door de border tegen de woning aan. Een elektriciteitskabel die je in de grond legt moet 60 cm diep ingegraven worden, maar dat was zeer snel klaar in deze goed bewerkte grond.

Daarna begon ik met de kabelpad voor de zonnepanelen, onder het tuinpad. Dat bleek andere koek te zijn. Dat viel gewoon dik tegen. De bovenste laag grond onder het  tuinpad was pure klei (15 cm) en op het eerste stuk van het traject zat er ook nog aardig wat kiezel in die kleilaag. Gelukkig was dit alleen het geval voor de eerste anderhalve meter , ik denk dat ik langer bezig ben geweest met het uitgraven van dat stuk dan met de hele greppel.

Maar de aanhouder wint, de eerste greppel was klaar rond 16h00. Kabel erin leggen (heerlijk zo’n opgerolde wachtbuis afrollen), even een fotootjes maken zodat ik me herinner waar ik die kabels heb gelegd en alles terug dichtgooien. De wachtbuis voor de laadpaal zal voor later zijn, vrijdag meer bepaald.

 

19 gedachten over “Greppels

 1. En ik die dacht dat je een EV gewoon in een of ander huis-, tuin- en keukenstopcontact kon pluggen.
  Een laadpaal, dus. Is dat zoiets als de laadpalen die je vindt op de parkings langs de autosnelwegen? En hoe gaat dat voor mensen die een EV bezitten maar bijvoorbeeld op de tiende verdieping van een flat wonen?
  Ik zal me eens wat meer moeten verdiepen in elektrische voertuigen, peins ik zo.

  Los daarvan: flink gegraven! We hebben ‘m, de mol! 😀

  1. Dat kan ook in een gewoon stopcontact, maar dan gaat het wel heel traag. Met deze laadpaal kan ik de wagen in 5 uur helemaal opladen (250-450 km bereik, afhankelijk van weer en type weg).
   Hij is iets kleiner dan wat je langs de autosnelwegparking ziet staan. Eerder een uit de kluiten gewassen brievenbus (en dan spreek niet over zo’n gietijzeren mastodont).
   Je kan een laadpaal laten zetten in de straat waar je woont (maar die is dan niet exclusief voor jou).
   Een EV is echt aangenaam rijden, en je moet ook zo goed als nooit meer stoppen om te tanken. Gewoon laadkabel in en ’s morgens is de auto terug opgeladen. Ik vermoed dat de prijzen de komende jaren echt nog flink gaan zakken.

 2. Je hebt volgens mij net iets te diep gegraven, ik dacht dat 50cm de norm was voor veilig ingraven van een electriciteitskabel. Niet dat ik weet waarom dat zo diep moet voor de veiligheid 🙂

  1. Zo ben ik er zeker van dat de kabel in de winter niet bevriest, hydro-elektriciteit zou anders wel eens kunnen bevriezen.
   Neen ik twijfelde tussen 50 en 60 cm (verschillende bronnen op ’t internet, dus heb ik gewoon 60 diep gegraven). Better safe than sorry

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: