Verdeel en …

Drie weken geleden had ik een hardnekkige luchtwegeninfectie. Toen ik vorige week wat tuinklussen deed, was ik onmiddellijk buiten adem. Ik beperkte me tot de allereenvoudigste klusjes. Ik had vorige week vrijdag verlof genomen om in de tuin te werken, maar ben uiteindelijk zondag zelfs gewoon binnen gebleven, omdat ik voelde dat één en ander nog niet OK was.

Stiekem hoopte ik dat het dit week-end beter ging. Het was dit week-end niet alleen een prachtig weertje om in de tuin te werken, ik was ondertussen ook duidelijk hersteld. Het was dus tijd voor het zwaardere werk. Enkele flinke pollen delen. Op de foto hierboven één van de grotere: Aster novae-angliae “Blue Barlow”. Enkele jaren geleden kocht ik me twee planten, en die zijn de voorbije jaren flink uitgegroeid. Zo groot dat het tijd werd om op te delen.

Je deelt planten op omdat een plant van binnen naar buiten groeit, en na verloop van tijd de oude binnenkant niet meer zo vitaal is. Je haalt dus eigenlijk de oudere stukken weg en plant de jonge, groeikrachtige delen terug aan. En natuurlijk ook om ‘meer’ planten te krijgen.

DS1_6459

Daarvoor neem je die pol dus op, voor zo’n grote planten is dat behoorlijk klussen, zo’n  kluit weegt toch snel 20 kg . De pollen waren hier voldoende groot (+- 40 cm diameter) om makkelijk 8 nieuwe planten te maken van iedere plant.

DS1_6458

Hier zie je de eerste pol nadat ik hem in vier heb gedeeld. Na het opdelen heb ik zoveel mogelijk van de gescheurde plantdelen terug aangeplant.

Wat vooral tegenvalt : dat klusje klaren, ergens 1,5 meter diep in een border, met rond deze plant meerdere, net uitlopende plantjes… en wat ook tegenviel, nog eens merken hoe bot mijn spade niet is.

Ik kreeg niet alles opnieuw aangeplant, de overblijvende stukken staan even in de schaduw. Misschien vind ik er nog wel een plekje voor, en indien dat niet het geval is, kan ik iemand anders er blij mee maken.

Maar ik ben vooral blij dat ik dus weer volop aan de slag kan in de tuin.

 

 

16 gedachten over “Verdeel en …

 1. Ik heb dat hier 3 weken geleden ook gedaan: blauwe lis (weet niet dewelke, ‘t zijn al oude planten) uit de border gedeeld en verzet naar de poel. En nu heb ik dus plaats over en zó’n goesting om in een plantenkwekerij te gaan struinen. Maar ja …
  Jij hebt er echt wel serieus van gehad hè jong! Hopelijk heb je dan nu genoeg antistoffen! Is de rest van je gezin ook ziek geweest? Verzorg jezelf goed en doe maar op ‘t gemak!😘

  1. Ik ben helemaal niet zeker dat ik Corona gehad heb. Kan ook iets anders geweest zijn. Maar ik hoop natuurlijk wel dat ik het gehad heb. Mijn vingers jeuken ook (Hessenhof)
   Blauwe lis, die maak ook flinke kluiten, zal ook een goede work-out geweest zijn.

 2. Moge het tuinwerk en de gezonde buitenlucht (letterlijk, wegens weinig vervuiling in coronatijden) je weer compleet op de been brengen. Goed bezig, zo te zien. Hier is het eveneens van dattum. 😉

 3. Ik ben ook volop bezig in de tuin. Planten scheuren is wel een lastig karweitje. Ik moet soms ook aan mijn echtgenoot vragen om de spade erin te zetten. Best doe je het met 2 spitvorken om de wortels zo weinig mogelijk te kwetsen.
  Verzorg je goed en hou het veilig.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: