Ecologisch tuinieren heeft zo zijn voordelen

Het KMI voorspelde voor vrijdag mooi weer. Voldoende reden om een dagje verlof te nemen en eindelijk de tuin onder handen te nemen. Zoals al eerder aangegeven is het werk in de tuin dit jaar beperkt gebleven tot het snoeien van het fruit.

Onder een hemelsblauwe hemel (helemaal geen condensatiestrepen van vliegtuigen) begon ik vol goede moed aan de lentebeurt van de tuin. De volledige voortuin vrijdag, de tuin achter de woning gisteren en vandaag al een beetje in de nectartuin.

Ik zie veel mensen on-line klagen dat ze tijdens de ‘lockdown’ zelfs niet in de tuin kunnen werken, want het containerpark is gesloten. Que? Dat is dus een voordeel van ecologisch tuinieren, want alle tuinafval wordt hier verwerkt op de composthoop en terug ingezet in  de tuin, als compost.  Snoeiafval gooi ik door de hakselaar om het composteren te vereenvoudigen. Veel minder gedoe dan dat laden in de aanhangwagen en af te voeren… Het gazon is hier nog niet afgereden, en ik denk dat dat nog wel even gaat duren.

Ik had me ook voorgenomen om een deel van de opgeruimde stengels aan te wenden voor het bijvullen van de insectenhotels. Vooral de takken van Verbena bonariensis en Cephalaria gigantea bleken erg bruikbaar. Verder oogstte ik ook een tiental bamboestengels… Het op maat knippen van die stengels was gedurende de dag een fijne afwisseling met de lenteschoonmaak. De metselbijen vliegen al in grote getale, extra nestgelegenheid komt nu echt van pas.

Ook fijn om vast te stellen, naast de voordeur zit er ook een groepje solitaire bijen die hun nest in de grond maken. Je ziet hieronder enkele gaatjes.

DS1_6444

22 gedachten over “Ecologisch tuinieren heeft zo zijn voordelen

 1. Haha, niet in de tuin kunnen werken omdat het containerpark gesloten is! Daar lach ik hier ook mee. Heb dit voorjaar ook Verbena bonariensis gebruikt in mijn insectenhotel. En mijn business draait goed. Al veel kamers verhuurd 😊

 2. Piepklein tuintje, veel minder afval dus, wordt ‘gekleind’ en gecomposteerd.
  ‘k Zit nog helemaal in de schaduw, even geduld dus.
  Lie(f)s.

 3. Niet alles is composteerbaar, hè. Denk aan stenen potten die in stukken werden geduwd door overmatige wortelgroei, denk aan x vierkante meter folie na het afbreken van een vijver, denk aan bakstenen van keermuurtjes die werden afgebroken, denk aan een paar honderd plastic plantpotjes, enz.
  Onze oprit ligt vol met niet-composteerbare tuinafval. Dus ja, soms moet ik wel van ‘hold your horses’ doen omdat het containerpark gesloten is.

  1. Een normale tuinier heeft niet ieder jaar dat soort afval, vermoed ik. En een particulier kan die afval dan ook nog altijd tijdelijk stockeren (heb ik hier ook meerdere keren gedaan). Ik spreek niet over een tuinaannemer

 4. Mooi werk, ik heb enkel een piepklein balkonnetje met twee groentenbakken en een aantal kruiden. Bloemen hou ik in potten en ik koester ze 😃

 5. Dag
  Ik heb net gisteren enkele oude 5 meter hoge vlierbessen op een halve meter terug gesnoeid. Heel wat te hakselen dus en ik was net aan t opzoeken om een hakselaar te kopen toen ik jouw blog las. Ik kom uit op de Axt 25tc Bosch, die lijkt goed, maar ook 425 euro. Dan denk ik dat ik er een ga huren. Of hebt u tips voor een goedkopere die ook voldoet voor een middelgrote tuin?

  1. Ik weet niet hoe dik de takken zijn die je moet verwerken. Je kan misschien best eerst eentje uren, alvorens over te gaan tot aanschaf? Ik heb zelf eentje van een wat duurder merk gekocht (omdat die in België geproduceerd wordt)

   1. Bedankt voor je antwoord! Ik dacht takken tot 3 cm te hakselen en de anderen te verzagen. Maar inderdaad, misschien best eerst eens proberen met eentje te huren. Wat leuk dat je er een hebt van Belgische makelij! Ik wist zelfs niet dat die bestonden… .

 6. Ik heb zelf al vele jaren een Eliet-hakselaar. Op al die jaren éénmaal stuk geweest maar ik moet toegeven het is een lawaaierig ding. Daarom dat ik nooit haksel bij goed weer als de buren buiten zitten te genieten. Ik leg alles op hoopje en wacht op een regenachtige dag. Tegenwoordig zijn er fluisterhakselaars, als ik een nieuwe moest kopen zou ik eerst die richting uitkijken.

  1. Ik heb dus ook een Eliet, de Neo 2 (elektrisch aangedreven). Maakt inderdaad behoorlijk wat lawaai (94 dB). DIe fluisterhakselaars even opgezocht, dat is 89 dB, dat is, op voorwaarde dat dat onder dezelfde omstandigheden is gemeten, een groot verschil (bijna 4 x stiller).

 7. Hier verlaat ook geen snoeihout e.d. de tuin.
  Het is nu een paar dagen te koud om in de tuin te rommelen, maar tegen het komend weekend wordt het gelukkig weer zachter.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: