En nog eens

De Nashiperen staan ondertussen in bloei.  Maar ook de eerste peren bloeien al, en de andere rassen staan ook op het punt om te beginnen bloeien.

DS1_6439

Deze week voorspelt het KMI opnieuw nachtvorst, tot -3°C. Dat zal flink impact hebben op de oogst. Voor mij is dat an sich geen ramp, voor de fruitteler is dat een zoveelste tegenslag.

Ik had vorige week al aangegeven dat er enkele planten al veel te ver uitgelopen waren, met risico op vorstschade als gevolg. Die voorspelling is uitgekomen. Het jong uitlopende blad van de kiwibessen is voor het zoveelste jaar op rij weer kapotgevroren. Kiwibessen zijn winterhard, maar lopen gewoon ieder jaar opnieuw te vroeg uit waardoor ze invriezen en de oogst verwaarloosbaar is.

DS1_6440

Ik raad het aanplanten van kiwibessen dan ook af, tenzij je ze ergens goed beschut tegen een muur kan aanplanten. Nogmaals, de planten gaan er echt niet van dood, je verliest wel ieder jaar je oogst …

 

22 gedachten over “En nog eens

 1. Ik heb me ook laten verlaten voor de aanplant van een (zelfbestuivende) kiwibes. Hij maakte nu zijn eerste winter mee en ook hier is het jonge blad bevroren. Ik ken de plant nog onvoldoende om hem meteen te rooien, ik bekijk het nog even.

  1. Zorg dat je hem beschut zet (bvb tegen je houtwal of een muur) en je gaat een goede oogst hebben. Mijn moeder heeft nooit last van invriezende planten…
   Zet de plant niet op een plek waar de wind vrij spel heeft.

 2. Ik wil wel weer kiwibessen in mijn nieuw tuintje. Er heerst hier een microklimaat doordat het helemaal omheind/ommuurd is.
  Normaal gezien had de tuin vorige week aangelegd moeten zijn, maar f*ckin’ Corona moeide zich ermee.

 3. Het is niet alleen de fruitbloesem maar ook alle nieuwe bloei van de struiken en vaste planten hangt er triestig bruin bij. Maar ja dat herstelt zich wel , de fruitbloesem dat is een ander paar mouwen. Spijtig, maar dat is het risico dat men heeft bijzonder bij vroegbloeiende fruitsoorten. Hou het veilig en gezond.

 4. Mijn kiwibessen zien er ook zo uit. Helaas ook dit jaar weer geen vruchten dus. Nashiperen ken ik niet , klinkt wel lekker. De bloesem is in ieder geval al zálig mooi…😍

 5. Hoi hoi ik zag in een bericht uit 2017 dat jouw edgeworthia blad bevroren is in de lente, is de edgeworthia nog hersteld? Mijn blad van de edgeworthia is vannacht ook bevroren…. hoop dat hij weer aan groeid

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: