Vlinders

Officieel mag ik vandaag weer uit quarantaine. Vorige week zaterdag had ik last van sinusitis. Voor iedere luchtwegeninfectie geldt nu een quarantaineperiode van 7 dagen. Van die sinusitis ben ik ondertussen hersteld, ik heb gedurende week nog wel een hele resem andere luchtwegklachten gehad (waaronder twee dagen kortademigheid, een andere dag wat keelpijn en de laatste twee dagen een lichte hoest), maar op geen enkel ogenblik koorts. Volgens de geneesheer was dat mogelijk Corona, maar ’t kon ook iets anders zijn. Lichte gevallen worden sowieso niet getest, wegens gebrek aan testcapaciteit.

Ik voel me vandaag echt wel beter maar bij deze koude in de tuin werken leek me niet direct verstandig. Zo is het ondertussen einde maart en op twee dagen snoeien na is er nog zo goed als niets in de tuin gedaan, en dat wordt nu wel echt dringend tijd.

In deze huidige situatie ga je me daar niet over horen klagen, dat is echt een derderangs-issue in vergelijking met wat anderen doormaken.

Enfin, laten we toch gewoon even over wat leukere dingen spreken. De voorbije dagen fladderden hier heel wat vlinders rond. Ik zag 4 gehakkelde aurelia’s, een dagpauwoog, een blauwtje en een citroenvlinder.

Een gehakkelde aurelia, foeragerend op Edgeworthia, is een beeld dat ik niet voor ogen had toen ik deze winterbloeier aanplantte. Niet dat de beestjes voortdurend foerageren op deze Edgeworthia, ik zie de vlinders voornamelijk op Erysimum ‘Bowles’s Mauve’, een muurbloem. Deze plant is zowat het hele jaar door een magneet voor vlinders et alii, en staat nu al meer dan een jaar continu in bloei.

Ik heb nog een serie stekjes van deze plant genomen, het zijn niet direct langlevende vaste planten, maar ze stekken is enorm eenvoudig (de stekjes van oktober vorig jaar staan nu al in bloei).  Zo kan je de oudere planten die wat te houterig worden eenvoudig vervangen.

DS1_6415

Nog ergens een plekje in de tuin? Deze plant doet het op alle gronden, zolang de plant vrij droog staat en in de volle zon. Zand-, klei- of leemgrond maakt de plant niets uit. Het grijze blad is een bijkomende bonus.

 

18 gedachten over “Vlinders

 1. Mooie plant, mocht je niet zo ver wonen en er was in de ideale wereld geen quarantaine, ik kwam erom.
  Toch maar voorzichtig zijn met je gezondheid.

 2. Blij te horen dat het toch weer beter gaat! En zo fijn dat je van je tuin kan genieten… Wij konden daarnet vanop de patio in het donker de appelsien bloesems ruiken…

 3. Goed dat alles weer beter gaat. Maar wees toch maar voorzichtig. Ik en mijn echtgenoot zijn ook in quarantaine maar dan iets waartoe wij ons zelf verplichten. Wij zijn dinsdag terug gekomen van onze reis naar Gran Canaria (3weken, dus wij waren er al voor de corona al in België woekerde). In het hotel werden alle maatregelen strikt opgevolgd en waren we zelfs 2 dagen in lockdown maar eens in luchthaven kon je op de koppen lopen en ons vlucht met Brussels Air Lines zat overvol. Dus geen afstand tussen de personen waardoor we riskeren dat we ook drager zijn, maar ja tot op heden gelukkig nog geen symptomen. Dus we blijven in ons “kot”. Gelukkig is er de tuin maar ja vandaag was er toch een te koude wind.
  Erysimum “Bowles Mauve” is inderdaad een mooie plant.
  Vandaag is het me ook opgevallen dat er al zo veel vlinders in de tuin vlogen. Hopelijk wordt het een beetje warmer en kunnen we weer genieten van onze tuin. Fijn weekend.

 4. Erysimum ‘Bowles’s Mauve’ staat toch al verschillende jaren in onze tuin, zowel in volle grond als in pot. En bloeien, daar is de plant effectief kampioen in.

  Verzorg je goed. In vergelijking met een paar dagen geleden, was het vandaag maar frisjes, ja. Misschien beter nog eventjes de tuin van binnenuit aanschouwen.

 5. Verzorg jezelf! En je naasten.
  Hier ook al dezelfde vlinders, op de dagpauwoog na. Het blauwtje was hier een boomblauwtje. Die zijn vroeg wakker.

 6. Fijn dat je weer aan het herstellen bent! Hopelijk is de rest van de familie o.k.
  Als het het had, dan zou je nu immuun moeten zijn…
  De tuin maar weer in als die koude oostenwind weg is, brrr
  Mooie plant, de Edgeworthia, ik kende hem niet.
  En laat het voorjaar nu maar doorbreken verder!
  Hartelijke groeten van Zem.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: