Zon

Mijn volgende wagen zal een elektrische wagen zijn. We hebben ondertussen ook beslist om zonnepanelen aan te leggen. Deze zullen op de tuinberging terecht komen, dus moest ook dat dak onder handen genomen worden: het dak werd verstevigd, ten dele plat geslagen en de ellendige asbestplaten vervangen door aluminium golfplaten (daarmee is ons domein nu volledig asbestvrij).

Zo hebben we nu plaats voor 31 zonnepanelen met een vermogen van 310 Wp, die op jaarbasis voldoende energie zouden moeten opleveren om ons huishouden van elektriciteit te voorzien en ook voldoende energie voor de nieuwe wagen.

Ik heb zonet een krabbel gezet onder het contract. Over 4-6 weken zouden de panelen moeten geleverd worden en zal de fruitberg op zonne-energie draaien*. Laten we hopen dat ze hier niet starten met de installatie de vrijdag voor de open tuindagen.

De helling van het dak van de berging (9°) is niet optimaal, maar dit dak is wel een groot stuk van de dag volledig schaduwvrij. En het is een groot dakoppervlak, we kunnen er dus wel heel wat panelen op kwijt. Er is één boom die wat schaduw werpt op het dak, in ’t ergste geval moet die wijken voor een ander exemplaar dat wat lager blijft.

*Op dit ogenblik zal de fruitberg alleen overdag op zonne-ernergie draaien, maar ik wil over een jaar of 3-4 ook nog een thuis-accu installeren, zodat we op de wintermaanden na zowel overdag als ’s nachts zelfbedruipend zijn.

15 gedachten over “Zon

    1. Ik wil ze ten vroegste over 4 jaar aanschaffen. Ik vermoed dat EV tegen dan al uitgerust zijn als smartgrid-voertuigen, en dan kan de auto dienst doen als thuisbatterij (de capaciteit van een wagen is zoveel groter). Zolang ga ik dus wel wachten.

  1. Wow. Ik vind dit zo vet! Kost behalve een boel geld,vast ook bakken met energie. Wat super dat je dat aangaat, heb ik als huizen-nitwit echt enorm veel bewondering voor.

  2. Hier staan er ook nog zonnepanelen en mettertijd een thuisbatterij op het verlanglijstje. Ik kan er nog altijd niet bij dat ik een huis van een jaar oud kocht en dat die er niet zijn (wel een BEN-woning). Ondertussen hebben al twee gezinnen in ons straatje van 14 huizen panelen gelegd.

  3. Prachtige plannen, jeej!

    (Maar schroef ze goed vast -het zonnepaneel van de buurman is twee weken geleden in onze tuin terecht gekomen. En aangezien er meer stormen gaan komen…)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: