Gevogelte

De voedersilo’s zijn sinds twee weken terug gevuld. En het is hier weer druk, drukker dan vorig jaar : want de vier silo’s zijn na drie dagen leeg. Ik vraag me toch af hoe zo’n kleine vogeltjes die volumes verwerkt krijgen.

Over vogels gesproken, toen ik vanmorgen in de tuin het maaisel van de bloemenweide bijeen aan ’t harken was, hoorde ik een schor, hoog gekrijs. Een gekrijs dat ik wel vaker hoor wanneer ik bij vrienden op bezoek ben in het Mechelse, maar nog nooit had gehoord in Tienen. Jammerlijk genoeg herhaalde dat gekrijs zich nog enkele keren boven mij, en toen ik opkeek zag ik twee halsbandparkieten vliegen. Deze dieren zijn afstammelingen van een groep van 50 halsbandparkieten die door Guy Floorizone in de jaren zeventig werden losgelaten, omdat Brussel meer kleur kon gebruiken.

Brussel wat vriendelijker maken voor onze eigen vogelsoorten was duidelijk niet bij hem opgekomen. Halsbandparkieten zijn vrij agressief naar andere vogels toe, bovendien starten ze als holenbroeders vrij vroeg met nestelen, waardoor ze onder meer de boomklever verdringen. De vogels vertoeven graag in stedelijke omgeving, en houden zich daar op in parken en tuinen. Wanneer ze in iets grotere groepen samenscholen, maken ze een hels lawaai.

 

 

 

17 gedachten over “Gevogelte

 1. Wat een grote voedersilo’s, en al na 3 dagen leeg! Ik denk dat jouw vogels heel hun familie uitnodigen op het eetfestijn. Voorlopig moeten onze vogels het nog doen met alles wat de tuin hen nog aanbiedt.

 2. Ik wist niet dat ze zoveel aten. 🙂 Wat stop je erin? Ik wil ook zo’n voedersilo, maar ik weet eigenlijk niet wat ze lekker vinden en of alle vogeltjes hetzelfde blieven… 🙂
  Hier ook heel wat halsbandparkieten trouwens, komen die allemaal voort van die ene groep uit 1970?

  1. Ik heb me via natuurpunt silovoedsel gekocht, dat is klaargemaakte mengeling. Dat wordt gegeten door vinken, groenvinken, mezen, boomklevers, duiven, merels,…

   In de jaren 70 liet Guy Floorizone, directeur van het Meli park, 50 halsbandparkieten los. Er vlogen al enkele vogels rond, maar met die extra groep vogels ging het dus razendsnel. Op 10 jaar tijd vervijfvoudigde de populatie, nu zouden er al meer dan 10 000 rondvliegen.

 3. Meer vogels dan vorig jaar: klinkt zeer hoopvol.
  Ook hier ben ik rustig aan gaan voederen en, gelukkig, meer vogels dan vorig jaar.
  De halsbandparkieten ken ik door bezoeken aan familie in Rotterdam: Mooi, maar dominant.
  Gelukkig wordt hier het meeste gekrijs geproduceerd door de inheemse gaaien. Dat zijn trouwens ook echte rovers van jonge vogeltjes in het voorjaar….

 4. Dat worden obesitas vogeltjes…
  Bladerend in je blog las ik de brief aan de mussen van Hakendover. Zijn ze ooit nog gaan nestelen in jouw tuin?
  Overschot aan vogels hier en ik voeder niet. De tuin is de voedselschuur.

    1. Ik weet echt wel hoe je een tuin aantrekkelijk maakt voor mussen. Maar mussen zijn helemaal geen mobiele dieren (veel dieren blijven heel hun leven op dezelfde plek, en dat is dan echt dezelfde plek). Mussen zijn hier in de omgeving sowieso sterk achteruit gegaan, en de kolonie die bij de achterbuur zit (enfin 200-300m ver) verkiest de schuur en de grote kippen/ganzenweide aldaar.

 5. Mijn voederhuisje is ook gevuld en altijd leeg als we weer in WO zijn. Er zitten veel vogeltjes in onze tuin nu. Zeker de vijver met het beekloopje trekt veel vogeltjes die lekker gaan badderen. Je komt ogen te kort als we er zijn. En inderdaad, als de buren nu ook eens wat bomen zouden planten in hun levenloze grastuin, zouden de kauwen veel minder schade aanrichten. Er zit daar een enorme zwerm.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: