Is daar nog iemand?

Het is alweer bijna drie maand geleden dat ik nog van me liet horen. Maar hier ben ik dus terug. Laten we zeggen dat ik druk bezig was met andere dingen.

In de tuin staat ondertussen heel wat in bloei. De Edgeworthia wordt ieder jaar meer een geweldige blikvanger in februari. Met het warme weer is hij ook duidelijk in trek bij hommels en blinde bijen.

DS1_6385

De plant is ondertussen bijna 1,5 m hoog, hij zou 2-3 hoog worden op termijn. DS1_6381

De Daphne bohlua bloeit dit jaar overvloedig. De bloemen verspreiden een zalige geur. De nieuwe plant staat hier nu drie jaar en is duidelijk in zijn nopjes.DS1_6383

De Crocus tommasinianus breidt zich nog steeds niet zo goed uit in ’t gazon. DS1_6372

Gek, want in de borders vermeerderen ze zich heel sterk (inclusief uitzaaien)

DS1_6371

Dan lijken de andere krokussen ( Crocus chrystanthus en Crocus vernus ) beter geschikt om in ’t gazon te groeien, deze zie ik met name  wel gestaag uitbreiden.

DS1_6379

Ik ben ieder geval blij te zien dat de extra aangeplante bollen ook goed opkomen.

DS1_6375

Dit stukje hieronder is me een beetje te geel.

DS1_6373

Verder staan ook de sneeuwklokjes hier in bloei. Door deze vorig jaar flink te scheuren en te verspreiden duiken ze nu zowat overal in de tuin op.

DS1_6378

Doen het dit jaar ook erg goed: de Helleborus(sen). De planten zijn ondertussen uitgegroeid flinke pollen.

DS1_6376

Staat nog steeds in bloei: de Lonicera fragrantissima. Hij zal ook dit jaar zonder probleem 3 maand aan één stuk doorbloeien en zijn hemels parfum verspreiden.

DS1_6386

Verder staan er ook al wat Narcissen in bloei, en nog een winterbloeiende viburnum.  En natuurlijk ook de muurbloem ( Erysimum ‘Bowles Mauve’), maar die bloeit gewoon heel het jaar door.

Ook in de winter kan je tuin kleur (en geur) bekennen. Het zorgt gewoon voor een extra boost aan lentegevoel wanneer de zon even schijnt.

En de bestuivers zijn je dankbaar, want die hebben het in deze periode extra moeilijk.

 

24 gedachten over “Is daar nog iemand?

 1. Gunnend jaloers op zoveel moois. Ik kijk hier ondertussen op een zeer saai stadstuintje. Mijn handen jeuken om daar kleur in te brengen. Toch bekijk ik het even rustig om dan de juiste (liefst biologische) keuzes te maken.
  Blij dat je nog verder inspiratie verspreidt!

 2. Jouw ervaring met de boerenkrokus is helemaal anders dan de mijne…
  De C. tommasinianus was hier in mijn bollenweitje de eerste krokus die zich heel vlot vermeerderde. Opvallend was wel, dat de meeste andere krokussen (vooral de cultivars) zich vermeerderden door clistervorming, en dat die dus steeds grotere pollen gingen vormen, terwijl de boerenkrokus zich overduidelijk uitzaaide, want ‘overal’ in het gras doken afzonderlijke bloemen op. En als ik zeg ‘overal’ dan bedoel ik dat ze niet alleen binnen een paar meter van de moederplanten opdoken.
  We hebben die boerenkrokus aanvankelijk geplant in het bollenweitje in de voortuin, maar intussen staan er ook al verschillende in de boomgaard achteraan, en dat is toch zo’n 70 m verderop.
  Maar de geliefkoosde groeiplek van de boerenkrokus is wel in de voegen tussen de kasseien van de oprit, terwijl de bonte krokus zich inderdaad meer dan de boerenkrokus tussen het gras uitzaait.

 3. Dat is al een schitterend voorjaarsspektakel in je tuin.
  En onze Lonicera fragrantissima laat eindelijk ook zien, wat hij moet laten zien.
  Heerlijke plant!
  Hartelijke groeten van Zem.

  1. Zware leemgrond. Maar een aantal van deze bomen en planten gaan ook perfect op zandgrond (zeker de krokus, ook de Lonicera zou geen probleem mogen vormen). En er zijn nog wat andere planten die kleur brengen in de winter die op leemgrond wat moeilijk zijn, en die jij dus wel kan aanwenden.

 4. Welcome back. Fijn alweer te mogen genieten van je prachtige natuurfotos. De lonicera bloeit hier ook al maanden en verwent ons met zijn zalige geur. Fijne week

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: