Vijverwerkzaamheden

Zoals vorige week al aangegeven, de vijver was helemaal dichtgegroeid. Tijd om in actie te treden. Om de werkzaamheden te vereenvoudigen heb ik een soort ‘bruggetje’ gemaakt zodat ik makkelijk in de vijver geraakte zonder mijn oeverzone te verklooien. Ik heb een kleine 2m² vijveroppervlak vrijgemaakt. Dat was voldoende om twee kruiwagens te vullen met hoornblad, watergentiaan en krabbenscheer. Ik heb tijdens de werkzaamheden ervaren dat krabbenscheer een uiterst onaangename plant is om te manipuleren (gezaagd blad dat door je huid snijdt).

Volgend voorjaar is alles waarschijnlijk terug dichtgegroeid, maar dan herhaal ik de oefening nog eens. Ik kan dan waarschijnlijk ook enkele mensen blij maken met de overschot aan waterplanten. Want die kruiwagens met waterplanten hebben een flinke marktwaarde wanneer je zo’n volumes zou gaan kopen in de winkel. En ik geef ze liever weg dan ze op de composthoop te gooien.

DS1_6187

De vijver (en ’t gazon rondom de vijver) krioelen nu van de kleine kikkertjes. Ik denk hier zowel een groene als een bruine kikker te ontwaren. Het bruine kikkertje op de bovenste foto zit trouwens op krabbenscheer, je ziet de zaagtandjes op ’t blad staan…

DS1_6207DS1_6212

9 gedachten over “Vijverwerkzaamheden

 1. Ja die oeverzone, daar zat ik ook mee in toen ik mezelf daar in het water zag waden en jij met de koffie afkwam. Gelukkig heb je een respectvolle oplossing gevonden.
  Zo werken tussen de kikkertjes, dat vind ik de max!

 2. Ja, die krabbescheer kun je niet zonder handschoenen aanpakken 😉
  Je hebt weer ruimte gecreëerd in je vijver en wanneer er geen afnemers zijn voor de waterplanten, heb je prima grondstof voor de composthoop.
  Bij mij was de krabbescheer verdwenen, hoornblad, waterdrieblad en watermunt woekeren nu zich nu in de vijver.
  Om een paar dankbaar ontvangen krabbescheren de ruimte te kunnen geven, had ik twee maanden geleden het een en ander naar de kant geharkt in de vijver.
  Hopelijk kan de plant zich nu beter uitbreiden, want het blijft een bijzondere plant.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: