Gezoem

De Tetradium danielli staat weer in bloei. De Nederlandse naam van deze boom is ‘bijenboom’. Het is een laatbloeiende boom die volgens de meeste imkers de beste drachtboom is (zowel voor pollen als voor nectar).

De boom was de voorbije jaren weinig gegroeid  maar is dit jaar toch echt ‘vertrokken’, met scheuten die meer dan 1 meter gegroeid zijn. Ik heb ook één scheut omhoog gebonden, zodat het effect van de apicale dominantie de komende weken nog voor wat extra groei zorgt (het effect is na enkele weken al goed zichtbaar). Goed nieuws, want ik wil deze boom zo snel mogelijk zien groeien…

DS1_5979

Op zowat ieder bloemscherm zitten meerdere bijen, zweefvliegen, hommels, wespen en vliegen (op het bloemscherm hierboven tel ik 8 stuks). Zoveel bezoek zorgt ook voor dieren die wel eens een solitaire bij of wesp lusten.

DS1_6003

 

DS1_5967

En neen, dit is dus geen inheemse boom. Maar ik heb niet de indruk dat deze insecten zich daar zorgen over maken. Er zijn geen inheemse bomen die in deze periode bloeien en zoveel nectar en stuifmeel voorzien voor insecten… En een boom levert nu eenmaal veel meer nectar en pollen dan enkele bloemen in een border…

Over insecten gesproken. Dit jaar zijn er opnieuw ontzettend veel solitaire bijen te zien in de tuin, alsook solitaire wespen en zweefvliegen. Ik heb dit jaar ook continu bijen in de tuin, ik vermoed dat er een imker gestart is in de buurt. Maar hommels zie ik dit jaar wat minder dan andere jaren, en de vlinders zijn echt een ramp. Ik heb dit jaar enkele distelvlinders, behoorlijk wat koolwitjes, enkele zandoogjes, een atalanta of twee en gehakkelde aurelia gezien. Verder nog één keer een landkaartje en een koninginnepage, in vergelijking met de vorige jaren is dat echt wel bedroevend. Nog geen enkele dagpauwoog gezien (de voorbije jaren zag ik er meer dan 20 tegelijkertijd in deze periode), ook geen kleine vos, geen geaderd witje,…

Ik denk niet dat ik dit jaar al eens tegelijkertijd 15 vlinders in de tuin heb gezien.

10 gedachten over “Gezoem

 1. Ik schreef het al eens. Het gebrek aan bijen is een wereldwijd fenomeen, veroorzaakt door het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen door de agrarische sector (en particulieren). Round up, weet je wel. Die hebben zichzelf dus behoorlijk in de vingers gesneden. Ook zij zijn grotendeels afhankelijk van bestuiving door bijen. Nu ja, dat wordt dan een mooie werkverschaffing voor de mensen 😉 Handmatig bestuiven wordt nu ook al gedaan.
  Het ontbreken van vlinders zal daar ook wel mee te maken hebben. Ik zag vorige week een icarus blauwtje fladderen. Wauw. Bij de uitbundig blauw bloeiende hortensia. Die het net op de laatste hittedag heeft opgegeven.

  1. Het verhaal is nog complexer hoor. In China is de vervuiling verantwoordelijk voor het verdwijnen van de bijen, in de Verenigde staten worden ze als een resource beschouwd https://www.scientificamerican.com/article/is-life-too-hard-for-honeybees/ (en wordt er dus vrolijk met pesticiden gespoten terwijl de bijen foerageren), ze importeren grote volumes bijen uit Australië.

   Bij ons vormen niet alleen de pesticiden een probleem, er zijn hier ook gewoon teveel bijen (teveel imkers) voor de beschikbare hoeveelheid nectar en pollen. Er zijn dus niet te weinig bijen, maar te weinig (goede) bloemen. Imkers die zelf voldoende drachtplanten aanplanten (met aandacht voor herfstdracht) en niet teveel bijenkorven zetten, kennen lang niet zoveel sterfte (of zelfs geen). Deze Tetradium is één van de typische herfstdracht-planten, perfect om de beestjes te helpen 😉
   Ook de klimaatverandering is een probleem, want er bloeien nog weinig planten na augustus, en het is nog warm, dus de bijen blijven uitvliegen…

   1. Dank voor de toelichting. Ik trek er een les uit vwb nieuwe aanplant. Hoeveel nectar mijn herfst- en winterbloeiers hebben, geen idee. Het probleem verschilt dus per regio. De laatste jaren zie ik ineens geen enkele bij meer. Ook de imkers zijn er niet meer. Stuur die van jou dan maar hier heen.

    1. Indien je nog (een klein beetje) plek hebt voor bomen: Heptacodium mincoïdes is een lage boom die erg laat bloeit en het goed doet bij bestuivers. En oko struikklimop is een absolute topper
     Indien je wat meer plek hebt, zou je deze Tetradium kunnen aanplanten, Sophora japonica of Koelreuteria paniculata, allemaal laatbloeiende bomen die veel nectar en stuifmeel leveren

 2. Inderdaad dit jaar minder vlinders dan andere jaren maar het krioelt in onze tuin van bijen en allerlei insecten. Heb zelfs gisteren een spin gezien die ik nooit tevoren heb gezien. Heb ze gefotografeerd en zet ze een dezer dagen op de site misschien kent iemand de naam van deze voor mij toch speciale spin.

 3. Op de koninginnepage na, heb ik ongeveer eenzelfde beeld van vlinders in de tuin als jij.
  Een paar citroentjes kan ik er nog bijvoegen. De distelvlinders heb ik in voorgaande jaren niet waargenomen, nu wel. Maar zo’n 10 vlinders tegelijk is de max.
  De bijenboom lijkt me goed tegen de droogte te kunnen, gezien de staat, waarin hij zich op de foto vertoont: het onthouden waard!

 4. Mooie boom! Geurt hij ook?
  Hier ook wel wat gezoem van bijen (enkele imkers in de buurt), zweefvliegen, hommels en (minder leuk😉) muggen. De vleermuizen boven ons terras doen nochtans hun best.
  Vlinders, da’s echt gene vette dit jaar…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: