Enkele dagen later

Deze week ben ik twee keer met de speed-pedelec naar ’t werk gereden. Kwestie van rustig op te bouwen, ik heb trouwens ook maar drie dagen gewerkt. Vanaf volgende week benut ik iedere kans om met de fiets naar ’t werk te rijden. Je voelt je ’s ochtends op ’t werk zoveel energieker na een ochtendrit met de fiets dan na een suffe autorit.

En alhoewel de autonomie ’s morgens me een beetje tegenvalt – bij de eerste rit heen moest ik zo waar een km zelfstandig fietsen, met een fiets van 27 kg en twee fietstassen van samen 15 kg is dat geen lachertje – ben ik over ’t algemeen toch tevreden over de fiets. Hoeveel autonomie ik heb en hoeveel ondersteuning ik mag/kan vragen is nog niet helemaal duidelijk, maar dat zal de komende weken wel snel veranderen.

Het was deze week wel nog erg frisjes. Woensdagmorgen was het 2°C toen ik om 06h15 vertrok. Maar wanneer je dan 2 km ver bent een een uil over de weg ziet vliegen, om vlak daarna door een houtkant vol bloeiende meidoorn te fietsen, denk je daar echt niet aan. Het is dan vooral genieten.

Vrijdagavond kon ik met de wind in de rug terug naar huis rijden, en legde ik de afstand af aan een gemiddelde snelheid van 39,5 km/h. Iets wat met de vorige fiets gewoon niet mogelijk was.

De fiets rijdt uitermate comfortabel en stabiel, en met mijn bandenkeuze kan ik de fiets redelijk precies in bochten sturen. De fietstassen op het bagagerek (reflecterend) maken dat ik geen rugzak meer dien te dragen, enigste minpunt is dat je die tassen wel voelt in bochten. Maar toch: op dit ogenblik ben ik meer dan tevreden.

Volgende week ga ik de fietsroute nog wat bijsturen, ik zou graag Zoutleeuw en Hasselt vermijden, omdat het de twee minst veilige stukken zijn, met in Hasselt ook nog eens veel stoppen en keren. Indien de alternatieve weg (3 km korter) ook veilig is, zou dat nog eens  5-7 minuten verschil kunnen maken.

Over veiligheid en de snelle fiets gesproken. Zolang je jezelf bewust blijft van het gevaar, aandachtig fietst en defensief rijdt (er nooit van uitgaan dat een automobilist je gezien heeft of dat hij je voorrang gaan verlenen), valt het volgens mij allemaal wel mee. Ik ben er van overtuigd dat dit vervoersmiddel de toekomst is voor woon-werkverkeer. Het is vaak niet zo veel trager dan de wagen en is uitermate energie-efficiënt (bijna 10 x efficiënter dan een (kleine) elektrische wagen).

 

 

 

7 gedachten over “Enkele dagen later

  1. Ik rij nu een jaar elektrisch naar het werk.
    Met een standaard e-bike (ondersteuning tot 25km/h) en ‘slechts’ 15 km enkele rit.
    Nooit meer bezweet toekomen maar wel met een fris hoofd en welgezind.
    Ik ben zelfs zowat heel de winter blijven fietsen. Enkel sneeuw of hevige regen kon mij tegen mn zin in mijn auto dwingen.
    Beste aankoop ooit ! Aan iedereen die twijfelt: Doen !

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: