Pottentuin

Enkele dagen geleden sprak ik al over het stukje verharding dat ik wilde aankleden. Ik wil in geen geval allemaal exotische potplanten aanwenden. Ik heb me dus wel die reeks Salvia aangekocht, maar dat zijn op twee planten na allemaal niet-wintergroene planten.

Wintergroene planten zijn een pak vervelender qua winterberging, want die behoeven een vorstvrije plek met licht. Niet-winterharde niet-wintergroene planten kunnen gewoon de tuinberging of  – wanneer het echt heel hard gaat vriezen – de kelder in. Daarom vind je in mijn tuin ook geen wintergroene Agapanthus in potten (ook al vind ik die mooier) en beperk ik me tot bladverliezende variëteiten.

En dus zocht ik me ‘gewone’ vaste planten uit om in pot te zetten. Zoals altijd planten die het goed doen bij bestuivers. Voor minder gaat de zon niet op  in de Fruitberg. Wanneer je op internet zoekt, vind je niet direct veel informatie over ’t opkweken van vaste planten in potten, en ik ga er vanuit dat enkele van de planten die ik nu oppot het niet goed gaan doen in potten, maar dat is dan geen ramp.

Die potten laten in ieder geval toe enkele niet zo winterharde planten aan te schaffen, zoals Asclepias tuberosa, Penstemon en Dierama pulcherrimum. Ook de wondermooie Eupatorium coelestinum, een plant die ik twee jaar geleden al eens aanschafte maar snel weer weghaalde vanwege zijn uitbreidingsdrang via worteluitlopers, kan in zo’n pot geen kwaad. ’t Zelfde geldt voor Lysimachia fortunei.

Verder zijn het grotendeels een aantal ‘banale’ vaste planten, waarvan sommigen zelfs al ergens een plekje in de tuin hebben : Aster, Echinacea, Epimedium, Chelone, Geranium en Achilea.

De planten staan nu nog in plastieken zwarte 3 L potten, maar van zodra ze wat groter worden, worden ze opgepot in terracotta potten.

 

9 gedachten over “Pottentuin

  1. Wintergroene Agapanthussen in potten overwinteren te onzent gewoon in de (donkere) garage. Geen centje pijn, soms wel bladverlies, doch dat herstelt zich ontzettend vlug.
    Benieuwd naar het uiteindelijke resultaat van de pottentuin. Foto graag. 😉

  2. Goed idee. Misschien dat mijn uitgezaaide Echinacea ’s dan minder opgegeten worden door de slakken. Die aankoop van terracottaplanten is ook wel een budgetvreter.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: