Plant van de maand Augustus: Persicaria amplexicaulis ‘Fat Domino’

Persicaria (vroeger Polygonum), perzikkruid in ’t Nederlands. Een naam die een beetje doet kriebelen, want het is ook de Nederlandstalige naam voor Persicaria maculosa, een éénjarig onkruidje waar veel tuiniers wel eens last van hebben. En er zijn vroeger enkele vreselijk woekerende leden van het geslacht Polygonum geïntroduceerd, maar deze is echt het beschaafde neefje uit de familie.

Persicaria amplexicaulis is namelijk  helemaal geen woekeraar, wel een gezond groeiende, lang bloeiende vaste plant die afkomstig is uit de Himalaya, perfect winterhard is en niet teveel eisen aan de bodem stelt (zolang die maar niet te droog en zanderig is).

DS1_3869.jpg

De plant heeft ook sierlijke, grote bladeren die de bodem perfect bedekken en een hoogte 40-60 cm hoog reiken. De bloemen priemen boven dat blad uit (ongeveer 100 cm hoog) en bloeien zonder oponthoud van midden juni tot ver in oktober.

DS1_3868

Het is een plant die in prairietuinen wordt aangewend, een echte ‘Dutch Wave’ plant, ééntje die vaak aangewend werd door Piet Oudolf.  De laatste jaren werden heel wat nieuwe interessante cultivars geïntroduceerd, grotendeels onder impuls van de Vlaamse tuinontwerper Chris Ghyselen.

DS1_3862
Deze rups lust de bloemen ook wel. Geen idee welke rups dit is, hageheld, zuringuil of toch spaanse vlag?

‘Fat Domino’ is één van deze cultivars en heeft  – in vergelijking met andere variëteiten – erg dikke bloemaren wat de plant enigszins onderscheidt van de rest. De plant lokt bestuivers, in mijn tuin voornamelijk solitaire wespen en hommels.

Een andere Persicaria amplexicaulis ‘JS Keep Smiling’, met duidelijk dunnere bloemaren.

 

 

8 gedachten over “Plant van de maand Augustus: Persicaria amplexicaulis ‘Fat Domino’

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: