Waterweegbree

In de vijver staan twee soorten Waterweegbree, Alisma plantago-aquatica (Grote waterweegbree) en Alismo lanceolatum (Middelste waterweegbree of Slanke waterweegbree).

De planten hebben behoorlijk veel van mekaar weg: het blad lijkt wat op mekaar en ook de bloeivorm is redelijk vergelijkbaar. Als je ze naast mekaar ziet staan is het duidelijk dat de bladeren van de Middelste Waterweegbree wat smaller zijn,  maar wanneer je één plant in een poel ziet staan, lijkt het me niet altijd evident om de determinatie uit te voeren.

DS1_3218

De planten bloeien beide met vrij hoge (ongeveer 1 m) wijdvertakte bloemstengels waarop iedere dag enkele kleine bloemetjes (5 mm?) bloeien. Bloemen die trouwens erg populair zijn bij zweefvliegen en kleine solitaire bijen. Maar ook al lijken die bloemen sterk op mekaar, toch maken ze de determinatie erg eenvoudig : de grote waterweegbree lijkt iedere morgen uitgebloeid en start pas tegen de middag aan met het vormen van nieuwe bloemetjes, de middelste waterweegbree staat al een pak vroeger in bloei.

 

Ik kan me geen enkele andere plant inbeelden die op dezelfde manier bloeit (weken aan een stuk bloeien, steeds maar enkele uren per dag).

8 gedachten over “Waterweegbree

  1. Het fijne aan de plant is dat ze schier tot aan de herfst bloeit. Ik verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig om al te sterk uitzaaien te voorkomen.

  2. Mooi, ik leer weer bij! Eendagsbloem bloeit natuurlijk ook maar enkele uren per dag, maar – toegegeven – niet tot de herfst 🙂

    1. Iedere bloem bloeit daar maar enkele uren per dag, maar zijn er dan niet voortdurend bloemen aan ’t bloeien? Hier is het echt alsof de plant is uitgebloeid, iedere dag opnieuw tot 12h30 of zo

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: