Buddleja davidii, de algemeen gekende vlinderstruik, was niet de eerst in Europa geïntroduceerde Buddleja. Die eer was weggelegd voor deze Buddleja globosa. De bloemen vormen oranje kogels, en zouden naast vlinders ook heel wat bijen lokken. Mijn struikje is nu nog redelijk klein, maar eens de struik wat gegroeid is, vormt de struik met die gele bolvormige bloemetjes een wonderlijk beeld.
In vergelijking met de door ons allen gekende vlinderstruik is deze plant minder winterhard, wat waarschijnlijk verklaard waarom deze plant uiteindelijk een zeldzame verschijning in onze tuinen blijft. Maar die winterhardheid zou nog wel meevallen, de plant zou winters tot -15 °C overleven, dus denk ik dat de plant het hier toch zou moeten redden. Ik heb hem ook enigszins beschut opgesteld.
De struik is een lentebloeier, staat nu volop in bloei, en groeit uit tot een forse struik (ongeveer 5 m breed en hoog).
.
Ganz schön! De bloempjes van de bollen doen me wat denken aan de bloempjes van Buddleja weijeriana ‘Sungold’ in onze tuin. (Al bloeit die pas op het einde van de zomer / begin najaar.)
De juiste schrijfwijze is overigens ‘weyeriana’. My mistake, sorry.
B weyeriana ‘Sungold’ is een F2 hybride van B. davidii x B. globosa. en die bloemvorm heeft weijeriana dus van B. globosa, de bloeiperiode van B. davidii
Maar jong toch! Waar vindt gij al die toffe planten?! Ziet er echt iets mooi uit. Ben eigenlijk wel benieuwd naar het struikje in zijn geheel.
Google is my friend 😉 De struik is nu nog iel en klein, volgend jaar zie je wel eens een volledige foto verschijnen 😉
Tijd dat ik ook eens een appelboom plant…
Of peer…