Vandaag stond er een artikel in de Standaard over de toekomst van buxus in onze tuin. Algemene teneur van het artikel: buxus is ten dode opgeschreven voor onze tuinen door onder meer de buxusmot.
Tot aan de laatste paragraaf, waar een buxuskweker aangeeft dat er geen reden tot paniek is en dat er (biologische) oplossingen voorhanden zijn. Er volgde nog een link naar een website voor meer uitleg (http://www.buxuscare.com/nl/ziektes-en-plagen).
Na het lezen van die tekst is de conclusie: buxus is perfect geschikt voor onze tuinen. Je moet alleen enkele keren per jaar spuiten met een insecticide (waarvan twee middelen biologisch).
En van zodra de Volucella (een schimmel) je buxus aantast nog eens 5 keer per jaar met drie fungicides (in totaal 4 werkzame stoffen), waarvan volgens de respectievelijke infofiches
- één werkzame stof moeilijk afbreekbaar is en schadelijk is voor waterorganismes
- een andere ‘Verdacht van het veroorzaken van kanker’ is
- een derde ‘Mogelijk dodelijk kan zijn in geval van inademen of opname’
- de laatste “Waarschijnlijk zware gevolgen heeft voor de organen bij herhaalde of langdurige blootstelling”
Wow, dit moet echt wel tof zijn, zo ’n buxus in de tuin. En mag je het snoeiafval dan nog in de GFT-bak gooien, of moet dat bij het KGA?
Wij hebben veel buxus in de voortuin, en overwegen hem weg te doen. Als hij zo veek behandeld moet worden, lijkt het me niet meer de juiste plant voor ons…
Absoluut een juiste keuze. Ilex crenata is een goed alternatief (vergelijkbaar qua uitzicht);-)
Pfff…, zet liever fruit !
Lie(f)s.
Absoluut.
Om dan nog maar te zwijgen over wat het in stand houden van buxus op lange termijn zal/zou kosten. Nee, aan de eenheidsworstheerschappij en het elitarisme van buxus is finaal een eind gekomen.
Volgende op de lijst: Pachysandra.
Die Pachysandra, dat lijken veel mensen nog niet te beseffen. Die Volutella pachysandrae is blijkbaar een venijnig schimmelke
Het is geen officieel Nederlands woord, doch in tuiniers- en kwekersmiddens is het alom gekend: overkweek. Die zorgt voor massale verzwakking. Zolang die trend, onder invloed van de groeiende vraag op de markt, standhoudt, zullen er problemen blijven rijzen. Nu is het Pachysandra, later beslist een andere plantensoort.
Tsss – elitarisme … dat klinkt vies, maar ik begrijp niet wat je bedoelt Menck?
’t Was vroeger een plant van de rijken (strakke Franse tuinen van de adel)
Ok 🙂 ‘k zit tegen de taalgrens – maar om dat Frans te noemen? en rijk? en strak? en adel? 😀
Ge zijt bij deze vrijgesproken door mij 😉
In onze tuin heb ik een niet al te gecultiveerd haagje met Buxus sempervirens én een aantal minstens 2 meter hoge Buxus sempervirens Arborescens.
Het haagje heb ik vorig jaar niet gesnoeid, om de planten niet te verwonden en zo te verzwakken . De hoge vorm wordt nauwelijks gesnoeid.
Ik ben erg benieuwd of de schimmel hier gaat toeslaan.
Ik ga in geen geval spuiten.
De schimmel zal in zo’n geval waarschijnlijk niet toeslaan, maar de buxusmot waarschijnlijk wel, op termijn
Mijn 15jaar ‘oude’ Buxus sempervirens staat als solitaire plant tussen een wilde rozenhaag, boswilg, Kerria en een kruidentuin. Vanwege nog nooit gesnoeid is hij nu 1,60m hoog. m.a.w.: bijna zo groot als ik en even zo gezond. 😉
Hopelijk blijven wij beide zo.
Ik wens het je van harte toe. Maar ’t zou best kunnen dat over enkele jaren die buxusmotten jouw mooie buxus in de mot krijgen en dan
Amai, goe geschreven! Ik heb hier vorige week de buxussen uit de voortuin gegooid. Ineens honderden rupsen van buxusmot. De lonicera mag er nu ook uit van de lieve wederhelft en ik mag met de voortuin mijn goesting doen. Joepie! Hij wilde het rustig en strak. Ik vond het saai en eentonig. Ben al aan ’t snuisteren op google. Het zal iets helemaal anders worden. Heb jij tips wat er zeker in moet?
Niets moet. Maar als je geen zin hebt in veel werk kan je zeker iets doen met langbloeiende geraniums. Zorg wel voor wat structuur door er toch nog iets tussen aan te planten dat wel wintergroen is of op zijn minst een struikje.
Iets dat echt opfleurt in de winter is een lonicer frangrantissima.
Wow inderdaad! Deze lijkt me nog toffer. Ik had al gekeken naar Chimonanthes preacox op jouw blog. Maar die wordt tot 3 m hoog en breed, las ik. Dan is ons huis verstopt.😜
Ik denk te werken met geranium en wat verticaal groeiende dingen ertussen. En ook voorjaarsbloeiende bollen. Plezant, he…
Die Chimonanthes geurt veel minder lekker, bloeit minder lang en is een minder mooi struik.
Ik zag hier de rups van de mot. Maar ik ben dol op alles met vleugeltjes…. Dus de buxus wordt nu opgegeten. Het is ongeveer de laatste in de straat……
’t Zijn nog best mooie motten, die buxusvlinders
Ja. Dan ga ik er maar extra van genieten straks 😎
Hier vorig jaar buxus uitgedaan in de voortuin en opnieuw aangeplant. Het is eentje geïnspireerd op de prairietuin, met veel grassen (panicum, andropogon, calamagrostis, stipa gigantea) en geranium, monarda bradburiana, ratibida, veronicastrum, cirsium, verbena, eupatorium,… aangevuld met alliums. Vorig jaar mei aangeplant en het ziet er al prachtig uit 🙂 Ik verheug me al op alle bloemetjes die er nog gaan bijkomen. Ik heb de buxus nog geen moment gemist 🙂
Jouw reatcie had ik blijkbaar gemist 😉
Ik weet niet of je deze reactie nog gaat lezen, maar Andropogon virginicus staat sinds deze week op de lijst met invasieve exoten, en mag je dus niet meer in je bezit hebben. Het is waarschijnlijk wel een andere soort Andropogon, maar een gewaarschuwde vrouw is er twee waard 😉
Ja, ik krijg nog een bericht van jouw reactie 🙂 Ik heb de andropogon weinheim burgundy al uit gedaan… hij was helemaal omgewaaid bij de eerste windvlaag. Maar gelukkig dat ik hem dan heb uitgedaan 🙂
De kleine bolletjes buxus op een rij in de tuin heb ik er van in het begin direct uitgesmeten.
Maar die ene heel oude grote is gebleven. Het is een struik van ca. 1mx1mx2m.
Ik hoop dat die gezond blijft want hoewel ik geen buxus liefhebber ben heeft hij wel structuur aan de (winter)tuin.
En anders, tja spijtig, tijd voor iets anders dan… 🙂
De kans is klein dat hij gespaard gaat blijven, vrees ik
Hier in de biodiverse tuin horen we met angst in het hart naar al die horrorverhalen. Want we hebben naar schatting negentig lopende meter buxushaagjes verspreid in de tuin staan. Al jarenlang plezier van omdat ze makkelijke structuurgevers zijn, ook in de winter. Nooit problemen mee gehad tot er vorig jaar, na wekenlang doorregend en zelfs overstroomd te zijn, een twintig meter ziek geworden is door schimmel. Deed ons beseffen dat de komst van de buxusmot een desastreus en ingrijpend effect zal hebben. Tijd om na te denken over alternatieven …
Veel gebruikt alternatief: ilex crenata green hedge. Zelf gebruik ik taxus voor lage haagjes.