Van lente naar herfst in 60 minuten

Vandaag had ik een dagje verlof. De weersvoorspellingen waren niet direct veelbelovend, maar toen ik vanmorgen opstond was het nog droog. ‘Geen tijd verliezen met ontbijten’, was mijn eerste gedacht en vol goede moed startte ik met de winterschoonmaak van de borders in de voortuin, er van uitgaande dat  het ieder moment kon beginnen regenen.

Tot mijn grote verbazing begon het zonnetje zelfs te schijnen (of beter gezegd, het wolkendek brak open, want de zon, die schijnt altijd), zodat het de hele voormiddag  aangenaam vertoeven was in een tuin die ontwaakt. Door het aanhoudende warme weer van de voorbije week is er hier nog heel wat in bloei gekomen. Ook de eerste madeliefjes in ’t gazon laten van zich horen.

ds1_1832
Ik was er de voorbije zomer zo goed als zeker van, de krokussen in ’t gazon zouden allemaal opgegeten zijn door de woelmuizen, maar niets lijkt minder waar! Nog twee tot drie jaar en dan kleurt dat hele gazon flink paars. Op twee jaar zijn de meeste bollen al vervier-of vijfvoudigd.

Voor een volledige lenteopruiming vind ik het nog wat vroeg, maar een deel van verdorde plantendelen wegnemen is een noodzaak zodat narcissen, irissen en krokussen meer in ’t oog springen.  En dat ging aan een echte rotvaart, die schoonmaak.  Ik heb sinds vorig jaar een heggenschaar op batterijen en ik snij met die heggenschaar alles plantenresten van vaste planten weg tot ongeveer 20 cm boven de grond.

ds1_1864
Ook de toverhazelaar staat in bloei. De boom wil hier echt niet aanslaan. Om ’t allemaal nog erger te maken rijd ik iedere dag voorbij een prachtig exemplaar op weg naar mijn werk (3 m hoog en breed)

De rest (stoppels van 20 cm) blijft nog even staan, ik verwijder verdorde plantendelen pas helemaal wanneer een plant opnieuw uitloopt. Zo herinner ik me wat waar staat. En die ‘stompjes’ zorgen voor  wat winterbescherming.

ds1_1853
De fruitberg gaat plat op de buik voor deze krokus

Nog een (aangemane) nieuwigheid in het opruimproces dit jaar: de hakselaar die met gemak alle snoeihout en uitgedroogde halmen van onder meer siergrassen vermaalt. Dat vermakkelijkt en versnelt het composteren, en gehakselde siergrashalmen zijn bovendien perfect strooisel voor het kippennest.

ds1_1837
De eerste narcissen staan in bloei. Geen schoonheden, maar ’t zorgt wel voor kleur

Op minder dan 3 uur tijd was ongeveer 60 m² tuin opgeruimd en het bijhorende afval verhakseld. Na een korte middagpauze werden ook de borders rond ’t terras aangepakt en de eerste rozen gesnoeid, maar ’t was toen al duidelijk dat het weer aan ’t veranderen was. De windstoten werden steeds fikser, en tegen 15h00 volgde een plensbui van jewelste. Net daarvoor kon ik nog enkele beelden vastleggen van de prille tekenen van de lente…

ds1_1827
Volop krokuszaailingen in de voorgrond

Wat me opvalt: De krokussen hebben het hier naar hun zin. De foto helemaal bovenaan is het resultaat van drie bolletjes die drie jaar geleden aangeplant werden.  In de borders verschijnen op veel plekken zaailing-krokusjes . En ook de sneeuwwitjes breiden met een rotvaart uit. Volgend jaar zal ik die voor ’t eerst delen, denk ik.

En dan zeggen dat ik lang niets van bollen moest hebben…

ds1_1843

23 gedachten over “Van lente naar herfst in 60 minuten

 1. Waarom zou je de stoppels naderhand nog rooien? Die verdwijnen als sneeuw voor de zon eens de flora in gang schiet.
  Voor de rest: prachtige sfeerbeelden alweer.

  1. Niet geheel toevallig 😉

   De grote groep in’t gazon is dezelfde krokus als bovenaan op de foto: Crocus tommassinianus, zeer goed groeiende en vlot uitbreidende krokus.

   De enkele paarse krokus verderop in close-up is Crocus vernus ‘Flower Record’ volgens mij. Maar je hebt een qua kleur bijna vergelijkbare Crocus tommassinianus ‘Ruby Giant’.

 2. Deze vrolijke bolgewasjes geven net dat zetje, dat we nodig hebben om de tijd uit te zitten tót het écht voorjaar wordt.
  Ik knip ook nu niet alle oude stengels klein, net als jij wel op plekken waar de bolletjes opkomen. Die wil ik ongestoord kunnen zien immers.
  En je treurnis over. de kwijnende hamamelis kan ik me voorstellen. Ik heb een paar jaar geleden een te klein exemplaar gekocht, die tergend langzaam groeit.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: