Hakselen

In de Fruitberg wordt alle tuinafval benut. Het meeste afval komt terecht op de composthoop, de rest gebruik ik om te mulchen. Lange takken op de composthoop gooien heeft weinig zin. Het duurt niet alleen te lang voor ze composteren, ze maken ook het omzetten van de composthoop tot een zware karwei, omdat ze vast zitten onder een berg tuinafval, en ze los trekken met de compostvork vormt een aanslag op je rug.

Sids vorig jaar knip ik alle snoeiafval in kleine stukjes voor ik het aan de composthoop toevertrouw, met de snoeischaar. Maar dat is een vreselijk saaie en tijdrovende klus, zeker wanneer je net 50 frambozenstokken van 2 m hoog gesnoeid hebt.

Daarom plan ik al even de aanschaf van een hakselaar, zodat ik alle snoeiafval in een handomdraai tot kleine snippers zou kunnen herleiden. Het maakt het omzetten van de composthoop tot een veel lichtere klus worden, en bovendien kan ik een goede menging van grasafval en houtsnippers verzekeren, waardoor het composteren een pak sneller verloopt.

Gisteren schafte ik me dit oranje gevaarte aan. Duur, maar wel 100% made in Belgium en van topkwaliteit. Dat mag dan wat meer kosten, vind ik. Op een uurtje tijd heb ik enkele kruiwagens in mootjes gehakt, best wel een leuke activiteit. Mijn composteringsstijl is anders als die van zem, maar gezien de volumes tuinafval (> 10m³ per jaar) moet ik wel zorgen voor een snellere compostering,  Deze bruine snippers zal ik de komende maanden mengen met het gazonafval om te composteren, of aanwenden als mulchlaag op andere plekken.

24 gedachten over “Hakselen

 1. Ik bezit al jaren een Eliet met benzine-motor.
  Zeer goede machine doch wss zal uw model ook nog wel iets langere takken doorlaten door de zeef omdat de Eliet hakselaars niet dwars de takken verhakselen, zoals de meeste hakselaars, maar in de lengte. Hierdoor is de bast veel meer geschonden wat de vertering versneld maar soms wel iets langere takken doorlaat. Tenzij het bij dit model anders is????

 2. Wij hebben hier de goedkope Bricovariant staan. Dit jaar plannen we nieuwe tuinpaadjes aan te leggen met verhakseld snoeiafval. Alleen de planten met prikkers, dat geeft nog een probleempje 🙂

 3. Stilletjes ben ik natuurlijk best jaloers op jouw perfecte manier van composteren. Zo staat het immers ook in het boek van de meestercomposteerders. En ze hebben natuurlijk gelijk. Er komt prachtige compost van.
  Ik heb daarbij vergeleken aanvaardbare compost 😉
  Wat zul je een plezier gaan krijgen van je hakselaar!

 4. Een goede hakselaar is goud waard in een kringlooptuin. Ik heb reeds drie verschillende hakselaars geleend van familie en vrienden en duidelijke verschillen waargenomen.
  De eerste was een eliet major met benzinemotor (aspen), die werkt echt het best voor dikke takken en grote volumes (~7m³ gesnipperd). De tweede was een replica van de eliet met een elektromotor, werkte even goed.
  De laatste die ik gebuikt heb is een eliet neo 2, gelijkaardig aan jouw hakeselaar waarmee ik een malheurke heb gehad. Ik was er zeer voorzichtig mee (geen dikke takken, geen takken met kankerplekken, geen slappe takken, …) en heb toch een breuk gehad van het plastiek maalkamerdeksel. Het is interessant en leuk om te zien wat er in de hakselkamer gebeurd, maar plastiek en impactbelasting gaan echt niet samen.
  Kortom, let zeer goed op met wat en hoe je verhakseld, dan zal je en jouw gigantische fruitberg veel plezier hebben van de hakselaar.

 5. Kijk aan! Niet alleen erg handig, maar ook gewoon leuk mannenspeelgoed! Dat wordt hele mooie compost en mulch.

  Ik heb hier bij lange na niet genoeg materiaal om een dergelijke aanschaf goedgekeurd te krijgen door de toetsingscommissie. Toch jammer …

 6. Ondertussen zijn we 2 jaar verder…. Ik ben op zoek naar een verhakselaar. Ben jij nu nog altijd tevreden met jouw aankoop ?

  1. Ik ben vrij tevreden over de hakselaar. Het toestel heeft enkele conceptuele fouten. Wat mij voornamelijk stoort is het steeds wederkerend gedoe wanneer de hakselaar blokkeert: de doorschijnende plastieken beschermklep heeft geen handvat en is moeilijk te verwijderen, uiteindelijk zit je ze met een schroevendraaier los te peuteren, dit kan beter. Tweede zwak punt is het onderstel, dat je kan inklappen zodat de hakselaar minder plaats inneemt, dat systeem zou ook wat gebruiksvriendelijker kunnen zijn. Maar wel belangrijk: de hakselaar doet op zich zijn werk zeer goed, takken tot 35 mm verhakselen gaat vlot (zolang ze niet te kort zijn) en het gehakselde materiaal is erg fijn (tenzij je erg dunne takjes in de hakselaar plaatst, die worden niet altijd mooi verhakseld). Ik heb al mijn snoeiafval dit week-end op 2-3 uur verhakseld (en dat was een vrij grote hoop materiaal). De veiligheid van het toestel is ook dik in orde, alles is goed beveiligd zodat je met een gerust hart kan hakselen (bvb laadbak moet onder machine staan, beschermklep moet aanwezig zijn, hals van toestel lang genoeg,…). Ik gebruik nog steeds de eerste messenset, ik kan die in theorie ook nog eens omwisselen maar dat is nu nog niet nodig. Ik zou opnieuw hetzelfde toestel kopen, denk ik.

 7. Jaren gebruik van mijn Eliet met benzinemotor heeft mij nog geen seconde gespeten!
  Is niet goedkoop maar…….ijzersterke machine die het hout niet dwars doorknipt maar langs waardoor ook de bast geschonden wordt en mijn inziens daardoor het composteringsproces vlugger laat verlopen. Enig minpuntje dan toch: zeer fijne takjes vliegen nog wel eens door de gatenzeef.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: