Rode loper

Tot een week geleden had er alle schijn naar dat de lente vrij laat zou ingezet worden dit jaar. Maar sinds maandag lijkt de lente echt in ’t land. Planten en dieren reageren vrijwel onmiddellijk op mooi weer, en dat zie je ook in de tuin vrijwel onmiddellijk.

DS1_1804.jpg
De Hellebori zijn er erg laat bij dit jaar.

Maar niet alleen in de tuin merk je dat. De tuinier in mij, die tot vorig week-end nog in vegetatieve winterslaap verkeerde, is door de prille lentezon wakker geschoten boordevol energie. Voor een grote lenteschoonmaak vind ik het nog veel te vroeg, maar deze periode van ’t jaar is een perfect moment om – naast het obligate snoeiwerk van alle fruitgewassen – wat structurele taken aan te pakken.

DS1_1817.jpg
25 stuks aangeplant, nog 3 plantjes over na 4 jaar. Volgend jaar toch nog eens ergens anders in de tuin proberen, ik vind ze zó mooi…

Over enkele weken start  ik met het aanleggen van vijver, maar daar vertel ik later wel wat meer over. Verder moet er nog een haag aangeplant worden, een andere gerooid te worden (dankzij de vijverplannen), ga ik – hopend op het motto “derde keer goede keer” voor de – jawel U raadt het goed –  derde keer enkele leembakjes maken voor solitaire steilwandbewoners (minder kalk, is volgens mij een gouden tip), en wordt een bijkomend stukje tuin getransformeerd in bloemenweide. Tenslotte wordt ook de kippenren aangepast (met het oog op de ophokplicht, maar ook in een poging om terug bodembedekking te krijgen in de rest van de kippenren).

DS1_1810.jpg
De Lonicera frangatissima is al sinds november aarzelend in bloei. Maar met de lentezon is de geur echt onovertroffen

Wanneer al die klusjes afgerond zijn tegen begin april, wordt het tijd om de lenteschoonmaak in te zetten. En de jaarlijkse wijzigingen van de border door te voeren (tegen beter weten in gaat er weer heel wat van plek veranderen, “It’s beyond my control”).

DS1_1822.jpg
Deze Sarcococca kan me qua geur heel wat minder bekoren.

Maar aangezien het lijstje van uit te voeren taken dit jaar erg beperkt is, en ik wijselijk de voorkeur heb gegeven aan een vijver boven een moestuin, zal ik vanaf dit jaar meer tijd hebben om te genieten van de tuin.

DS1_1805.jpg
Terwijl alle andere bloggers al maanden foto’s tonen van Hamamelis in bloei, moet de pret hier nog beginnen.

En dat genieten, dat begon dit week-end al.  Aanwezig : de lentezon én heel wat signalen dat de lente op komst is. De rode loper voor een mooi tuinseizoen is uitgerold.

DS1_1806.jpg
Het longkruid groeit nu erg snel, over twee tot drie weken staat dit in bloei. 

18 gedachten over “Rode loper

 1. Ook hier zijn we uit de startblokken geschoten en hebben we genoten van die eerste dagen waarop terug in de tuin kan gewerkt worden, vooral snoeien dan. De rest laten we nog even wachten. Bedankt voor de vorige logjes over snoeien trouwens, zeer handig als je er geen bal van af weet.

 2. Hier in het hoge Noorden is het nog niet zover, alleen de sneeuwklokjes bloeien uitbundig. Andere planten hebben wel veel knoppen, nog even geduld.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

 3. “it’s beyond my control” zou ik eigenlijk in het groot op een bord in m’n tuin moeten zetten 🙂
  En als het een troost mag zijn, ook op mijn erf is de hamamelis nog in de aanloopfase. ’t Zijn die mannen uit de kempen die elk jaar een voorsprong nemen en ons de ogen uitsteken 😉

 4. Wondermooie foto’s!
  Wij hadden hier in het noorden nog maar een paar lenteachtige dagen. Nu lijkt het wel een kille herfst met later in de week storm. Slechts de sneeuwklokjes maken me blij.
  Maar bij jou staat een vijverproject op stapel: spannend!

 5. Dat gaat daar ineens wel heel hard, hier nog geen spoor van Irissen, de sneeuwklokjes daarentegen staan er wel schitterend bij. Vijverplannen? Ik ben benieuwd. Het zal in ieder geval weer een mooie aanwinst zijn.

  1. Die irissen, dat is toch normaal voor de tijd van ’t jaar? Ik tel trouwens ondertussen heel wat meer plantjes, ik ga er daar volgend jaar zot veel van bijkopen want ik vind die plantjes ge-wel*dig. Ze zijn ook niet duur, dus 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: