Plant van de maand Februari: Chimonanthus praecox

In deze donkere dagen vormen niet alleen bloembollen een verademing. Er zijn ook een heel stel winterbloeiers die de koude (een beetje) doen vergeten, en eigenlijk nog veel langer voor kleur en meestal ook geur zorgen in de tuin. Enkele van deze winterbloeiers waren de voorbije jaren al plant van de maand, deze maand is het de beurt aan Chimonanthus praecox, winterzoet, en volgende maand denk ik ook nog eens een heel speciale winterbloeier in de aandacht te brengen.

Chimonanthus is hier dit jaar midden januari beginnen bloeien en staat nu nog steeds in bloei. Het is een struik die ongeveer 3 meter hoog zou worden en met de jaren steeds beter zou gaan bloeien. Terwijl de plant uitzonderlijk lekker ruikt, moet hij het qua intensiteit van de geur toch afleggen tegen de Lonicera fragrantissima die er net naast staat.

DS1_1811.jpg

Beide planten staan strategisch opgesteld in mijn tuin, broederlijk naast mekaar tegen het pad langs het huis, dus op een plek waar ik vaak voorbij wandel, een beetje beschut zodat de geur nog wat beter blijft hangen. Het is in de winter iedere keer weer een plezier om het fijne aroma waar te nemen.

Een aanrader? Absoluut. Maar de winterkamperfoelie is wat mij betreft nog iets beter. Ook al omdat ik die struik in de zomer ook mooier vind (mooier blad).

6 gedachten over “Plant van de maand Februari: Chimonanthus praecox

  1. Te onzent staat hij vlak naast een Viburnum farreri (die dit jaar overigens zeer veel bloempjes draagt). Beiden bloeien zowat gelijktijdig, wat het ieder jaar opnieuw een dubbel feest maakt.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: