Heel het lange week-end was het geweldig tuinweer. Geen wonder dat je me vooral in de tuin kon aantreffen. Zo kon ik het voorbije week-end overal nog eens flink wieden, iets wat begin november de voorbije jaren niet meer lukte (grond te nat). Vooral het straat-, kweekgras en de kruipende boterbloemen kregen een voorkeursbehandeling.
Het was ook een aangenaam weertje om compost te oogsten. In eerste instantie voorzie ik rozen, pioenen, kerstrozen, heesters en fruitaanplant van een laag(je) compost. Indien er nadien nog compost over is, strooi ik het uit in de borders. Tegen het einde van ’t jaar wil ik alle compost geoogst hebben, want in ’t voorjaar heb ik de plaats in de compostbakken nodig om het snoeiafval van ’t (klein)fruit en ’t afval van de lentekuis uit de bloemenborders in op te slaan.
Voor dit grovere werk gebruik ik tegenwoordig wel een eenvoudigere zeef dan het model dat ik hier vroeger toonde. Een grote metserskuip (200 l) met kippengaas erover.
Indien je het compost er langzaam overheen strooit, valt het compost door het gaas, en blijven de meeste takken op het gaas liggen. Enkele keren schudden met het gaas volstaat wanneer er hoopjes blijven liggen op het gaas.
De takken die op ’t gaas blijven liggen worden verzameld en allemaal door de hakselaar gegooid. In het gezeefde compost zitten nog wel wat kleine takjes, maar die storen mij hoegenaamd niet (resultaat = foto bovenaan). Op minder dan 10 minuten heb je een kruiwagen compost, klaar voor gebruik.
Op termijn hoop ik door het systematisch aanwenden van de hakselaar het zeven van compost voltooid verleden tijd gaat worden, behalve wanneer ik compost aanwend als potaarde voor de aardbeibakken.
Ik oogstte vandaag de onze. Het was een zeer rijke oogst, te danken aan het feit dat we tegenwoordig veel meer groenten eten.
Wanneer je minder groenten eet en die allemaal ongekookt op je composthoop gooit, heb je nog meer!
Er huizen tal van padden in onze compostbakken. Even geduld – tot het vroege voorjaar, zeg maar – is hier dus de boodschap. Het is overigens een jaarlijks weerkerend fenomeen.
Die zitten steevast aan de achterzijde van de bak bij mij, daar laat ik het compost met rust
Ik weet niet of ik hier wel een compostbak durf plaatsen. Het is een zeer kleine tuin (ongeveer 90 vierkante meter) en het is hier heel vochtig en de helft van het jaar verschrikkelijk warm. Ik heb vooral schrik dat het wespen en ander ongedierte zou aantrekken. Heb hier ook nog nergens een compostbak gezien.
Als je je beperkt tot groente-, fruit- en tuinafval zal je wespen noch ongedierte aantrekken. Voor kleinere tuinen bestaan er overigens perfect afsluitbare compostvaten die prima functioneren.
Thanks! Ik zal eens deftig op zoek gaan…
In je de regels van ’t composteren volgt, heb je geen last van ongedierte of stank. Warm en vochtig is volgens mij perfect om t’ proces nog wat te versnellen
Merci, heb er moed door gekregen! Ik ga eens uitzoeken wat de opties zijn qua compostbak, en tegen de lente zou het dan in orde moeten komen…
Mooie oogst! Ik wacht ook nog even met oogsten ,tot het wat kouder wordt. Dan kan ik me wat verwarmen tijdens het schep en zeef werk :-).
Dat is voorwaar een strak plan
Mijn compostcyclus volgt precies een ander ritme, heb pas enkel dagen geleden één volle bak afgedekt.
Ik heb ook nog vers materiaal hoor, maar de eerste van vier bakken is nu rijp
Toch was je “officiële” compostzeef een héél mooi ding 🙂
Prachtig spul, jouw zelfgemaakte compost!
De mijne ligt nog te wachten tot een gepast moment ….
Bij gelegenheid gebruik ik hem nog wel hoor