Compost

Heel het lange week-end was het geweldig tuinweer. Geen wonder dat je me vooral in de tuin kon aantreffen. Zo kon ik het voorbije week-end overal nog eens flink wieden, iets wat begin november de voorbije jaren niet meer lukte (grond te nat). Vooral het straat-, kweekgras en de kruipende boterbloemen kregen een voorkeursbehandeling.

DS1_1615.jpg

Het was ook een aangenaam weertje om compost te oogsten. In eerste instantie voorzie ik rozen, pioenen, kerstrozen, heesters en fruitaanplant van een laag(je) compost. Indien er nadien nog compost over is, strooi ik het uit in de borders. Tegen het einde van ’t jaar wil ik alle compost geoogst hebben, want in ’t voorjaar heb ik de plaats in de compostbakken  nodig om het snoeiafval van ’t (klein)fruit en ’t afval van de lentekuis uit de bloemenborders in  op te slaan.

Voor dit grovere werk gebruik ik tegenwoordig wel een eenvoudigere zeef dan het model dat ik hier vroeger toonde. Een grote metserskuip (200 l) met kippengaas erover.

DS1_1611.jpg

Indien je het compost er langzaam overheen strooit, valt het  compost door het gaas, en blijven de meeste takken op het gaas liggen. Enkele keren schudden met het gaas volstaat wanneer er hoopjes blijven liggen op het gaas.

DS1_1612.jpg

De takken die op ’t gaas blijven liggen worden verzameld en allemaal door de hakselaar gegooid. In het gezeefde compost zitten nog wel wat kleine takjes, maar die storen mij hoegenaamd niet (resultaat = foto bovenaan). Op minder dan 10 minuten heb je een kruiwagen compost, klaar voor gebruik.

Op termijn hoop ik door het systematisch aanwenden van de hakselaar het zeven van compost voltooid verleden tijd gaat worden, behalve wanneer ik  compost aanwend als potaarde voor de aardbeibakken.

15 gedachten over “Compost

  1. Er huizen tal van padden in onze compostbakken. Even geduld – tot het vroege voorjaar, zeg maar – is hier dus de boodschap. Het is overigens een jaarlijks weerkerend fenomeen.

  2. Ik weet niet of ik hier wel een compostbak durf plaatsen. Het is een zeer kleine tuin (ongeveer 90 vierkante meter) en het is hier heel vochtig en de helft van het jaar verschrikkelijk warm. Ik heb vooral schrik dat het wespen en ander ongedierte zou aantrekken. Heb hier ook nog nergens een compostbak gezien.

    1. Als je je beperkt tot groente-, fruit- en tuinafval zal je wespen noch ongedierte aantrekken. Voor kleinere tuinen bestaan er overigens perfect afsluitbare compostvaten die prima functioneren.

  3. Toch was je “officiële” compostzeef een héél mooi ding 🙂
    Prachtig spul, jouw zelfgemaakte compost!
    De mijne ligt nog te wachten tot een gepast moment ….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: