Grassen

De bovenste foto is een beetje fout. Hij dateert van enkele weken geleden. Terwijl vandaag de grassen van het geslacht Miscanthus de aandacht opeisen, was die plaats vorige maand weggelegd voor de grassen uit het geslacht Panicum (op de bovenste foto Panicum virgatum ‘Rothstralbush’, met de eerste aanzet van roodverkleuring).

Hier en daar een grasje in de border, het brengt wat rust in het geheel. In de winter zorgen de uitgebloeide bloemaren voor een beetje structuur. In tegenstelling tot bamboe woekeren deze grassen niet, maar enkele grassen zaaien zich hier wel erg vlot uit (Carex pendula, Stipa tenuissima, en nog een derde gras waarvan ik de naam zoek ben). Maar dan nog zijn ze veel minder vervelend dan het ellendige straatgras of kweekgras dat doorheen de borders tiert.

Rechtsbovenaan Miscanthus ‘Ghana’, een trage groeier (op ’t zelfde ogenblik aangeplant als Miscanthus ‘Morning Light’ linksboven. Het gras is bruingekleurd in lente en zomer, en verkleurt nu naar dieprood. Nog een andere, erg leuke Miscanthus is Miscanthus ‘Purple Fall’, die een tijdje geleden al ten berde werd gebracht

Links onder nog een Panicum, ‘Cloud 9’.

9 gedachten over “Grassen

 1. Als ik een “zachtere” grassoort in de tuin wil, eentje waarvan de bladen niet zo snijden aan de randen, maar die zacht aanvoelt, welke zou je me dan aanbevelen?
  Of is dat een rare vraag?

 2. De foto van de bovenste Panicum is heel mooi.
  We kunnen niet zonder grassen, en dat is iets héél anders dan je tuin laten “vergrassen” 😉
  En die uitzaaiers: hier dezelfde twee, die jij ook noemt en ook het knikkend parelgras.
  Ach, je trekt het er vrij snel uit, behalve het parelgras: daar kun je niet tegenop wieden.

  1. Vooral die carex groeit wel erg snel, maar ’t valt nog mee inderdaad, dat wieden. Dat die inheemse carex zeldzaam is in Vlaanderen, snap ik niet. Het gras groeit zo snel en zaait zich zo sterk uit…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: