Herfst

Na een week met druilerig herfstweer komt de tuin helemaal in herfstsfeer. Nu de metorologische herfst al twee maanden bezig is, wordt dat ook tijd. Grassen en verkleurende bladeren zorgen nu voor het kleurcontrast.

Deze Rudbeckia blijft nog verder bloemen, maar ’t enthousiasme is wel aan ’t wijken.
Scabiosa ochroleuca is één van de meest waardevolle planten in mijn tuin. Deze lage, probleemloze groeier bloeit van in mei en blijft erg lang groen in de winter. De plant lokt veel insecten in de zomer en zaait zich vrij vlot uit.
Hosta’s verkleuren erg snel van kleur in de herfst; enkele dagen kunnen ze nog prachtig oranje kleuren, maar dan veranderen ze snel tot een papje van rottend blad.
Ook deze Penstemon zet nog even door. Ben beieuwd of de plant ook deze winter overleefd. Ik probeer enkele jongere stekken ik in de garage te laten overleven.
Deze Miscanthus ‘Ghana’ is begin dit jaar in mijn tuin gesukkeld. Dit bruinrode gras verkleurt nu wel erg mooi… Dit wordt een mooie blikvanger.
Over blikvangers gesproken, deze Parrotia persica verkleurt nu ook. Deze winterbloeiende heester wordt voornamelijk geplant voor de prachtige herfstkleuren.
Tegen de muur rijpen de klimopbessen. Vanaf ergens in januari zullen zanglijsters en merels zich ook dit jaar tegoed doen aan de massaal aanwezige bessen.
Ook deze Carex testacea ‘Prairy Fire’ vertoont erg mooie herfstkleuren, maar dat is omdat de plant al een heel jaar aan ’t oefenen is, de plant kleurt zo ’t heel jaar door.
Deze Cornus florida ‘Rainbow’ vertoont zonder twijfel de meest excentrieke herfstkleuren. Ook in de herfst blijft de plant meerkleurig. Deze plant doet het tegen de verwachtingen in vrij goed in mijn tuin (en daar ga je me niet horen over klagen)
Nog een close-up van één van de bladeren van deze cornus
Hoge bomen vangen veel wind. Maar ook hoge, aarvormige bloemen doen dat. En als het dan ook nog wat regent, dan durven ze wel eens te gaan hangen. Deze Salvia uliginosa ondervindt dat.
Terwijl de gele Cotinus al bijna al zijn blad kwijt is, blijft deze roodkleurige variant nog erg mooi. De verkleurende nerven tonen toch ook aan dat de herfstkleuren in aantocht zijn.
Laten we hopen dat deze Panicum zich niet te vlot uitzaait
Rosa ‘Rolland Garros’ zet door. De plant staat ook vol met mooie oranje rozenbottels.
De Artisjok begon na de eerste bloei nieuwe scheuten aan te maken. En kijk, zowaar een tweede golf bloemknoppen kondigen zich aan. Deze gaan volgend week-end in de keuken verwerkt worden denk ik.
Deze Miscanthus ‘Purple Fall’ begint ook langzaamaan te verkleuren naar zijn moie dieppaarse herfsttooi.
Panicum virgatum ‘Rotstrahlbusch’ is nog zo’n spectaculair gras. Het verkleurt vrij snel met rood en geel, en wordt nu dieppaars. Het is duidelijk niet de beste groeier
Acer palmatum’Seiryu’
De blauwbessen zijn dan al weer over hun hoogtepunt heen. Je ziet wel dat de planten die het meest beschut staan nog groen zijn… Oh kijk, daar staat gewoon onkruid (paardenbloemen) onder.
Dezelfde plant, één week geleden. Zon…

 

 

24 gedachten over “Herfst

  1. Weer eens een bewijs dat elk seizoen mooie beelden oplevert . Je moet het natuurlijk wel willen zien :-). En daar helpen deze mooie reeksen keer op keer mee.

  2. Erg mooie serie, een genot om naar te kijken.
    N.B. Eén opmerking: deze blog laadt zo traag dat ik dacht dat ik een vastloper had: fotobestanden misschien wat zwaar?

      1. Ik heb zelf geen problemen, maar mijn fotowebsite kan soms traag reageren tijdens back-up periodes. ’t Is een Amerikaanse site, dus die back-ups lopen terwijl zij slapen (en wij wakker zijn)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: