Niet helemaal zoals gepland

In mijn tuinplan voorzag ik aan de westerzijde van de woning een ‘vlindertuin’. Een tuin vol drachtplanten voor onze gevleugelde vrienden. Na vele uren opzoekwerk via Google, observaties in andere tuinen en tuincentra werd een selectie planten aangeplant die van dit stukje tuin een absoluut vlinderparadijs zouden maken.

De border aan de andere kant van de woning, langs de “oprit”, was één van de laatste stukjes tuin die ik aanplantte. Om niet teveel werk te hebben aan dit stuk tuin werden vooral flinke groeiers aangewend in dit gedeelte van de tuin, met enkele grote velden ‘Verbena bonariensis’. Lekker makkelijk en weinig gedoe. Dit stukje tuin, op  aan de oosterzijde van de woning, baadt van ’s morgens vroeg tot in de vroege namiddag in de zon. De ‘officiële’ vlindertuin een beetje later.

En zo is het stukje border naast de oprit een veel betere vlindertuin dan de tuin die ik die naam gaf. Niet alleen door de extra zon, maar waarschijnlijk ook door de uitbundige aanwezigheid van Verbena bonariensis.

14 gedachten over “Niet helemaal zoals gepland

  1. Zondag telde ik 11 distelvlinders, 5 atalanta, een koninginnepage, een resem koolwitjes en een landkaartje op de Verbena. Op de vlinderstruiken in de vlindertuin telde ik maximaal een 5-tal atalanta’s en één distelvlinder.

  1. Toch gek. De regenbui die de planten hier dit week-end te verwerken kregen was een ware zondvloed. Er viel hier 85 mm op minder dan één uur tijd, in de naburige gemeentes stond het water op sommige plaatsen tot een halve meter hoog in de straten, je ziet ook hier wat verder in de straat restanten van de modder die van de velden is gespoeld.
   De volgende ochtend stond alle Verbena terug kaarsrecht.

 1. Hier doet die het ook heel goed. Zelfs in het kippenhok heeft de verbena bonariensis zich vrolijk uitgezaaid. De kippen vinden het zalig om daar tussen te kruipen. En ook veel vlinders en ‘zoembeestjes’ genieten ervan…

 2. Het kan in de tuin wel eens anders uitpakken dan de ontwerper bedoelde. Maar dit zijn leuke verrassingen.
  Een feest zoveel Verbena’s bonariensis bij elkaar! Het zijn echt zonneminnaars en ze belonen je dan met royaal uitzaaien.
  Ik vind dit stukje tuin bij jou prachtig!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: