Aardbeien

De dagen duren nu opnieuw langer dan de nachten. Vandaag hadden we recht op 12 uur 13 min zonlicht, en daar komt nu iedere dag bij 4 minuten bij. De lente klopt dus steeds harder op de deur. Na twee weken droogte is de tuin opgedroogd en overal goed betreedbaar. Ik vind het nog altijd te vroeg om de borders helemaal op te ruimen, ik beperk me tot het wieden van straatgras en andere pioniers, het terugzetten van grassen en allerlei andere klusjes in de tuin. 

Eén van die klussen was het vullen van de aardbeibakken met nieuw plantgoed. Zoals al eerder aangegeven, de rekken zijn verplaatst en in aantal flink geslonken. Ook het aantal rassen is flink teruggeschroefd. Ik heb nu nog vier rassen over: Elliany (vroeg), Lambada(vroeg), Malwina  (laat) en Evie2 (doordrager).

In totaal 240 plantjes, dus nog steeds ruim voldoende voor een gezin van 4. Tussen de aalbeshagen heb ik nu een zee van ruimte, die ik ga opvullen met bodembedekkers, zodat ik af ben van die blote bodem. Eerst nog wat compost zeven en aanbrengen, daarna ben ik klaar voor het grote werk.

De zwarte bessen staan nu niet langer in de fruitkamer (ze moesten hun plaats afstaan aan de aardbeirekken), maar hebben een apart plekje in de tuin gekregen. Ook dat stukje tuin werd al een eerste keer geschoffeld, volgend week-end is ook dit stukje tuin helemaal netjes en klaar voor een compostgift én het aanplanten van bodembedekkers. 

Niet iedereen lust zwarte bessen, ik ben hier eigenlijk de enigste die ze graag eet. Zes struiken is dus zonder meer “overkill”, maar er zijn nog wel enkele fruitsoorten waarvan de oogst onze behoefte overstijgt. En nu we een iets ruimere diepvriezer hebben, willen we dit jaar bessen gaan invriezen.

 

28 gedachten over “Aardbeien

 1. Wij hebben hier heel solidair allemaal tegelijk griep gehad (en voor ondergetekende betekende ‘griep’ vijf dagen koorts en nog twee dagen verhoging), dus voor dit weekend heb ik de tuinklussen aan mij voorbij laten gaan. (Ik was al blij dat ik me nog eens in staat voelde een blogje te plegen.)

  Maar jij bent er alweer voluit ingevlogen dus!

 2. Als ik zo die oppervlaktes bekijk, weet ik nu al: jij zult een heleboel bodembedekkers nodig hebben. (Tenzij zo’n foto een bedrieglijk beeld geeft, vaneigens.)

 3. Langzamerhand ben ik oude stengeltjes in stukjes aan het knippen, zodat het meteen een mulchlaag wordt. Gewoon met de heggenschaar. Maar lekker is het nog steeds niet buiten.
  Ben benieuwd welke bodembedekkers je alle maal gaat aanplanten.

 4. Zelf een proefopstelling gedaan met Batobak. Gevuld met potgrond van goede kwaliteit.
  Persoonlijk heb ik de indruk dat de aardbeien fletser zijn van smaak en die die typische aardbeismaak hebben als deze gekweekt in volle grond. vermoedelijk heeft dat te maken met allerlei sporenelementen die niet aanwezig zijn in de potgrond en het veelvuldig bevloeien van de aardbeien tegen uitdrogen???

  Is dat ook jullie mening aub?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: