Bouwplan compostbakken

Enkele dagen geleden vroeg Claudia me of ik geen bouwplan van mijn compostbakken kon bezorgen. Bij deze het bouwplan achter deze link. Ik heb het dak en de uitneembare voorzijde (dus alles wat ik kan verwijderen) in het oranje gekleurd. Er is een tekening zonder en één met dak.

Nog enkele tips/opmerkingen:

 • De achterzijde van de compostbakken zijn gemaakt uit lange planken die over de hele lengte doorlopen (enfin, twee lange planken, ik vond geen planken van 5,60 m), dat maakt het geheel wat strakker
 • De balken zijn formaat 70 x 70 mm, de planken 13 mm dik en 110 mm hoog.
 • De grootte van de bakken kan je persoonlijk aanpassen. Ik heb mijn bakken niet zo lang geleden vergroot naar 1,40 lang, 1,0 m hoog en 2,4 m diep
 • Het dak bestaat uit drie delen, de latten aan de onderzijde van het dak lopen een beetje verder door, zodat het dak wat stabieler ligt (je wilt niet dat zo’n dakdeel tijdens een stormpje op reis vertrekt). Zie ook naar het bouwplan onderaan voor meer duidelijkheid.
 • De uitneembare panelen aan de voorzijde bestaat uit drie aparte delen (steeds twee planken).
 • Die uitneembare panelen glijden tussen de twee balken vooraan. Zorg dat je die niet te ver van mekaar zet zodat de drie panelen op mekaar staan, en niet naast mekaar vallen
 • Ik heb de tekeningen voorzien met dak en zonder dak. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is

Samen met de foto’s in het originele berichtje denk ik wel dat je aan de slag kan! Een bouwplan in stappen vind je hier. Succes. Indien er alsnog iets niet duidelijk is, hoor ik het wel. Ik hoop ook dat er geen fouten En indien iemand met deze plannetjes aan de slag is gegaan, wil ik graag het resultaat zien.

Waarom 4 bakken? Het geeft je wat meer flexibiliteit om om te zetten. En het geeft me meer volume, zonder 2 x 3 bakken te moeten neerplanten. Hieronder het bouwplan, maar ik denk dat het allemaal beter te zien is wanneer je het document download, en dat doe je dus hier..

13 gedachten over “Bouwplan compostbakken

 1. jammer van al het werk.. Wij gebruiken Pantanetdraad die heel gemakkelijk aan te passen is aan het volume van uw compost. Heel eenvoudig, simpel en doeltreffend.

 2. Mijn nonkel Frans was een enorme dikzak. Hij was alleenstaand, en deed zelden zijn was. toen hij stierf vond ik in zijn kleerkast een enorme broek die stijf stond van het vuil. Die staat nu in onze tuin en doet dienst als compostbak!

 3. Boeiende post met een strak plan. Alleen jammer dat de figuren niet groter kunnen worden weergegeven, want nu kan ik de begeleidende tekstjes niet lezen.

   1. Shit, over het hoofd gezien. Ik was te geboeid door je constructietekeningen. 😉
    Ik overweeg om onze houten compostbakken te vervangen door bakken in composietmateriaal. Onze compostbakken zijn, ondanks een gedegen behandeling, ondertussen zelf aan het composteren.

 4. Oh fijn! We gingen net onze onhandige compostbakken vervangen. Dit bespaart me heel wat denkwerk. Als het resultaat staat, geef ik je een seintje met foto’s!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: