Zelf compostbak maken

Mijn compostbakken staan hier nu ongeveer een jaar. Ik heb zelf 4 bakken van 1500 mm breed x 1200 mm diep en 100 mm hoog neergezet. De enige plaats waar we de compostbakken kwijt konden was in ’t zicht vanuit de woonkamer. Daarom heb ik geopteerd om niet met recyclagehout (paletten) te werken, maar wel met geïmpregneerd tuinhout, zodat ik een redelijk strak resultaat bekwam. Vóór de compostvaten werd vorige winter een beukenhaag geplant, zodat de bakken over 3-4 jaar helemaal uit ’t zicht verdwenen zullen zijn vanuit de woning.

Van aan de andere kant is de constructie wat minder strak, een gevolg van de vele woelmuizen en mollen die dit plekje in de tuin als hun speeltuin beschouwen.

Het afval ‘start’ rechts in de eerste bak, en verhuist daarna in de loop van het jaar naar links, bak per bak. Ik probeer mijn compost om de 6 weken om te zetten. Op de eerste bak na heb ik overal een deksel voorzien, zo kan ik de vochtigheid zelf regelen. De deksels kunnen in twee stukken verwijderd worden. De ‘spleten’ tussen de houten latten dienen voor de verluchting.

De voorzijde bestaat uit drie panelen, zodat in en uitscheppen redelijk vlot en netjes kunnen verlopen.

Hier heb ik de panelen omgekeerd teruggezet, zo zie je goed hoe de constructie opgebouwd is.

Nog een foto indien je inspiratie wenst.

En nog twee foto’s van het (in twee delen) demonteerbaar dak.

38 gedachten over “Zelf compostbak maken

 1. Op deze wijze heb ook ik mijn compostbakken (2 stuks van elk 1 x 1 meter) geconstrueerd, nu alweer zo’n tien jaar geleden. Ze functioneren meer dan naar behoren.
  De deksels liet ik openscharnieren. Via een houder kan ik alzo de bakken meer of minder open zetten indien nodig. Alle houtwerk heb ik daarenboven ook nog eens behandeld met beits.
  Great minds think alike, dacht ik zo. 😀

 2. Miljaar, knap hoor. Zelf doe ik het met gerecycleerde paletten (de constructie staat dan ook behoorlijk uit het zicht 🙂 ), maar voorlopig nog zonder deksels (moet ik echt dringend werk van maken) en ook het geregeld omzetten durft wel al eens te mankeren.

 3. Kijk, dat zou ik dus ook eens moeten doen he, zelf composteren …
  Ik ga toch eens wat tijd vrij moeten maken en me daar eens op toeleggen.
  Met deze tips kunnen we alvast aan de contructie beginnen, bedankt!
  Nu nog wat composteertips en we kunnen meedoen 🙂

  1. Laten we zeggen dat ik met met veel enthousiasme en overgave aan zo’n jobkes start.
   en toch, ’t was niet zoveel werk hoor, hooguit een halve dag meen ik me te herinneren.

 4. Als ik deze perfecte compostbakken zie, en de composteer-discipline van Fruitberg meebeschouw: dan rotzooi ik maar wat aan in mijn compostbakken, die gemaakt zijn van inmiddels haast meegecomposteerde palletten.
  Om weer wat discipline in dezen te krijgen ga ik de Valco-folder maar eens lezen!

 5. Weeral mooi gedaan zeg. Heb wel de indruk dat je om goede compost te verkrijgen je goed de regeltjes moet volgen en gedisciplineerd te werk moet gaan. En daar zijn wij op het boerenerf niet zo goed in 🙂

 6. Poeh, ‘k heb er toch lekker meer…. Maar aangezien wij niet zo van de knutsel zijn, heb ik van die grijze recyclage-compostbakken gekregen. Met de 8 gekochte bakken hebben we 11 compostbakken gemaakt. Weliswaar zonder dakje….

 7. Hallo,

  Heeft u toevallig ook de maten van de voorschotten van de compostbakken?
  Want ik ga vandaag een aantal bakken in elkaar zetten en zou wel graag de maten ervan willen hebben. Aangezien mij dit een geweldige constructie lijkt.

  MVG,

  Joost

 8. Dag – geimpregneerd hout is volgens mij niet echt geschikt om compost van te maken, die je dan weer voor de moestuin gebruikt; er zit namelijk gif in dat er langzaam uit sijpelt, heb ik begrepen. Zie ook RIVM informatie.

  1. Dat was vooral een probleem met het vroegere geïmpregneerde hout volgens mij (er zijn al enkele jaren nieuwe normen van kracht).
   En ik heb trouwens geen moestuin, die compost gebruik ik voornamelijk in de siertuin.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: