Snoeien

In de fruitberg was het vandaag winderig, maar zonnig. Een perfecte gelegenheid om eindelijk eens werk te maken van de wintersnoei.

Heel veel fruitstruiken en -bomen aanplanten levert ook heel wat snoeiafval op. Hierboven een kruiwagen vol, met alleen de ranken van de druivelaars.  Daarna nog een kruiwagen met frambozenstokken, en nog eentje met blauwe bestwijgjes en kruisbestakjes.

Al dat snoeihout komt terecht op de composthoop (behalve deze druivenranken, waarvan de helft in de tuinberging worden bewaard om te dienen als aanmaakhout voor de BBQ).

En daarmee lijken de compostbakken weer afgeladen vol nog voor ik aan de lenteschoonmaak ben begonnen. En dan moeten alle aalbessen nog gesnoeid worden, net zoals de appelaars en perelaars. En zal ik dus echt eens werk moeten maken van het uitstrooien van twee bakken (4 m³) compost.

12 gedachten over “Snoeien

 1. Hier was het vorige week van dattem. Onder meer de druivelaar en de bolacacia’s kregen een bolwassing van de tuinkapper (lees: moi).
  Daarna: alles de hakselaar in en vervolgens de snipperpaden aanvullen.
  P.S.: Ik ben jaloers op het wiel van je kruiwagen. Zo’n niet-perforeerbare band staat al tijden op mijn verlanglijstje.

 2. Heb jij het nog aangedurfd de druiven nu te snoeien?
  (Hier zijn die al in december gekortwiekt. Aan de bessensnoei – traditioneel het domein van zoonlief – moet nog begonnen worden. Maar vaak wordt gezegd daar mee te wachten tot de botten beginnen uit te lopen, toch?)

  1. Die waarschuwingen over bloeden van druivelaars zijn fel overroepen. Ik ben voor mijn werk vaak in de Bourgogne, en ik zie de mensen daar nog snoeien einde maart ook vorig jaar). In alle wijngaarden is men dan en masse bezig met snoeien.
   Ik denk dat het anders ligt voor druiven in serreteelt, daar heb ik niet direct een zicht op.

 3. Heb je ergens in je tuin de manier van snoeien van Josine et Gilbert CARDON (fraternité ouvrières) al eens toegepast? Enkel zomersnoei, alle snoeiafval wordt onder de boom gedeponeerd. Zou als voordeel hebben dat je vooral kleinere bomen en struiken behoudt, met meer bereikbaar fruit en minder ziekten (snoeiwonden worden beter afgesloten, snoeiafval op de grond zou “vaccinerende” werking hebben).

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: