Fotoverhaal week 06: Brazilië

Ik vertel iedere week ’t verhaal achter één van mijn foto’s, een idee van Thomas Pannenkoek. Af en toe zullen dat echt goede foto’s zijn, soms ook wat minder geslaagde exemplaren, maar met een verhaal, dat is de rode lijn. Hier vind je meer info.

‘ t Voorbije week-end, tijdens een dood moment, alle foto’s voor de rest van ’t jaar in deze categorie geselecteerd. Omdat we dan toch bezig waren, ook al direct alle posts aangemaakt en ingepland. Ondertussen ook al teksten geschreven voor de komende weken. Alleen de foto van week 53 is nog niet geselecteerd, die moet ik nog maken, dit jaar.

Voor mijn werk moet ik me ook vandaag nog af en toe verplaatsen, maar het beperkt zich de laatste jaren wel tot verplaatsingen binnen Europa. Dat was enkele jaren geleden wel anders. Dit is een foto die ik nam tijdens één van mijn verplaatsingen naar Brazilië. Zondagmorgen vertrekken in Parijs, enkele uren vliegen tot in Sao Paulo, een vrij goed aansluitende vlucht naar Belo Horizonte nemen en dan nog eens 3 uur met een busje rijden tot aan het hotel.

Maar die dag waren er verkiezingen in Brazilië (Lula zou die dag president van Brazilië worden). Door die verkiezingen waren de vluchten tussen Sao Paulo en Belo Horizonte volgeboekt en moesten we tot ’s avonds in Sao Paulo blijven. We hadden enkele uurtjes de tijd om Sao Paulo te bezichtigen, een stad die toen de twijfelachtige eer had één van de meest onveilige steden ter wereld te zijn (ondertussen is ze uit de top tien getuimeld). Niet direct een mooie stad, maar echt waanzinnig groot (de stad is nu nog steeds de 9de grootste stad ter wereld), met bijna 20 000 000 inwoners.

De twee dingen die me het meest bijblijven: ieder huis was volledig afgesloten met traliewerk (diefstalpreventie =  leven als een dier in een kooi) en overal, maar dan echt overal, werden voetbalshirts van ’t Braziliaanse team verkocht (zelfs toen we een dag later door de “brousse” reden). Brazilië was toen wereldkampioen voetbal…

En om nog even terug te komen op een logje van enkele weken geleden, van Thomas Pannenkoek . Brazilianen zijn enorm fier en trots op hun land. Ze houden er absoluut niet van dat westerlingen Brazilië beschouwen als een ontwikkelingsland, en terecht, want dat is het absoluut niet. Tijdens dit verblijf wisten enkele Amerikaanse collega’s onze gasten geweldig te schofferen. Ze weigerden namelijk vlees en groenten te eten, en aten alleen rijst, “om geen besmetting op te lopen”. Terwijl onze Braziliaanse collega’s ons zo geweldig ontvingen en  er absoluut niets aan te merken viel op de hygiëne… Tja, die idioten hebben in ieder geval dat lekkere eten gemist (de Braziliaanse keuken is een mengeling van inheemse, Portugese en  Japanese keuken).

 

18 gedachten over “Fotoverhaal week 06: Brazilië

 1. Ik wil ook wel zo’n job waarbij ik vaak naar het buitenland moet :). Prachtig verhaal bij deze foto. Blijkbaar niet evident om deze bestemming te bereiken…
  Een stad met 20 mio inwoners – meer dan de totale bevolking van Nederland… Het gedrag van de Amerikaanse toeristen – bah!!

 2. Bij mij is het nu een tijd geleden dat ik nog voor het werk naar het buitenland moest. Maar de meeste mensen stellen er teveel van voor en denken dat je à volonté kan sightseeien terwijl je meestal je hotelkamer en vergaderzaal niet verlaat.
  Mooie foto trouwens !

 3. Vreemd… Als ik op jouw blog reageer, wordt mij altijd gevraagd op mijn wordpress-account in te loggen (zelfs als ik vlak daarvoor een ander wordpress blog die dubieuze eer heb toebedeeld). En vervolgens tikt wordpress mij steevast op de vingers: ‘dat ik diezelfde reactie al een keer gegeven heb, dat ik de dingen niet dubbel moet zeggen…’
  Tja, dat is echt mijn bedoeling niet hoor, maar ergens laat WP iets goed fout gaan. (En vandaag ging wordpress zelfs zo ver die reactie ook twee keer weer te geven… Dat was dus echt mijn bedoeling niet…)

  1. Ik heb het al gemerkt, geen probleem. gek dat het je nu wel lukte. De voorbije weken staat een reactie van jou zo goed als altijd dubbel gepubliceerd, maar zoals al gezegd, geen probleem, plaats genoeg op mijn blog;-)

 4. Ik vraag me nu nog altijd af: is het echt waar dat een Braziliaan je begrijpt als je West-Vlaams praat? Maar dat zal jij niet weten 🙂 Succes met week 53 😉

    1. Ze spraken Portugees onderling en ik verstond het niet. En westvlamingen die onder mekaar spreken versta ik ook niet. Dus ik denk dat het klopt 😉
     Maar ik snap wel enigszins waarom men dat zegt, de klank zit er soms niet ver van af

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: