Prijzig

In de bessentuin plant ik begin volgend jaar nog enkele Geraniums aan als bodembedekker. Opvallend : de onredelijk hoge prijs van de vele moderne cultivars. Prijzen van 5 EUR voor één plantje zijn geen uitzondering. We spreken dan over een vast plantje in een P9 potje…

Een voorbeeld : het prijskaartje  van Geranium ‘Rozanne’ varieert tussen de 3,0 en de 5,5 EUR (de ‘normale’ prijs bedraagt ongeveer 4,0 EUR) bij de vaste-plantenkwekerij. Om dat even in zijn context te plaatsen, een laagstam appelaar kost bij mijn (ecologische) boomkweker 8,5 EUR. Maar zo’n appelboompje wordt geënt op een onderstam en kan pas na drie jaar verkocht worden, en is dus toch redelijk arbeidsintensief (onderstam kweken, het enten, snoeien,…).

Geranium ‘Rozanne’ is een ideale bodembedekker. Maar aan 5 planten per m² kom je aan prijzen van ongeveer 20 EUR/m², dat is vergelijkbaar met de prijs van 1 m² tegels.

Geranium ‘Rozanne’

Oudere geraniumrassen (die niet auteursrechterlijk beschermd zijn) gaan over de toonbank voor prijzen van 1,0 tot 2,0 EUR per stuk. Dat een veredelaar een redelijke vergoeding moet krijgen voor zijn werk, daar kan ik me helemaal in vinden. Ik heb lang gedacht dat een onredelijk hoge royalty fee aan de basis lag van deze exuberante prijzen. Maar in de Verenigde Staten bedraagt die royalty fee omgerekend 0,25 EUR, wat me eigenlijk nog redelijk lijkt (Ook al is Geranium ‘Rozanne’ als toevalszaailing gevonden in een tuin en zijn er ondertussen al meer dan 12 miljoen exemplaren van verkocht). De foto bovenaan toont Geranium ‘Patricia’, een plant die zonder kwekersrecht wordt aangeboden en eigenlijk niet veel goedkoper is. De verklaring ligt dus elders.

Akkoord, ‘Rozanne’ is onwaarschijnlijk goed: een uitzonderlijk lange bloeiperiode, bloemrijk en erg mooie bloemen. En ook al geloof in de vrije markteconomie, toch heb ik een wrang gevoel bij deze prijzen. Want ondertussen zijn er nog heel wat andere cultivars die ongeveer even lang bloeien en in schoonheid niet dienen onder te doen voor ‘Rozanne’. Maar die worden gewoon aan zo mogelijk nog gekkere prijzen verkocht. Indien je een ‘moderne’ Geranium wil kopen, moet je blijkbaar op 4 EUR rekenen per plantje. Omdat de handel beseft dat ze deze planten vlot verkocht krijgen aan deze prijzen. En wanneer ik een catalogus in Frankrijk of  Engeland bekijk, zie ik dat daar ongeveer 10 EUR per stuk wordt aangerekend, dat lijkt me écht totaal van de pot gerukt.

Terug naar mijn bessentuin dus, waarvoor ik in totaal 18 verschillende rassen heb geselecteerd. En waarbij ik toch de prijs in ’t oog heb gehouden. Niet alleen in raskeuze. De planten worden allemaal apart aangekocht bij de kwekerij die hem het goedkoopste aanbiedt, iets wat ik normaal gezien niet doe.

20 gedachten over “Prijzig

 1. In een vrije markteconomie is de hoogste prijs voor een item dat wat je wil uitgeven als je dit item per sé wil hebben.
  De laagste prijs is dat wat je aanvaardt als je per sé geld nodig hebt.
  Business.

 2. Samen met mijn tuin kwam er een onwaarschijnlijke hoeveelheid P9 potjes, sommigen met de prijs en de plantnaam er nog leesbaar op geplakt. Ik durf zelfs niet te berekenen hoeveel geld er al in die tuin is gestopt. Ook al omdat er een massa planten zijn die het niet gehaald hebben. Mijn voorkeur gaat uit naar zaad. Als ik er in slaag het opgekweekt te krijgen, lijkt de kans me groter dat het ook zal overleven in mijn tuin. Ik heb toch al genoeg P9 potjes om zelf een kwekerijtje te beginnen 😉 Alleen het geduld nog.

  1. Ik heb hier al een klein fortuin uitgegeven denk ik. Ik reken het niet uit. Ik heb er geen probleem mee om een redelijke prijs te betalen voor een plant. 2 – 2,5 EUR, en voor zeldzame dingen is dat wat meer 4-5 EUR, maar een Geranium is een commodity voor mij.

 3. De prijzen van – vooral – vaste planten zijn de laatste paar jaar schrikbarend de hoogte ingegaan. Waar het aan ligt, daar ligt het aan. Ook de groothandel, waar ik voornamelijk planten betrek, doet lustig mee.
  Als hovenier is een dergelijke ongunstige evolutie bepaald geen lachertje, maar ook de klanten zijn de dupe.
  Ik ben blij dat ik achttien jaar geleden het startschot voor onze tuin gaf. Heden een rijkbloeiende en/of goedgevulde tuin aanleggen, is helaas geen spek meer voor ieders
  bek. Probeer op die manier maar eens mensen warm te maken voor het tuingebeuren.

  1. Er is één vaste-plantenkwekerij in België die wél op lage prijzen inzet. Op termijn zal die wel groeien, denk ik dan. Zo kocht ik er vorig jaar 90 Anemone ‘Honorine Jobert’ voor 0,9 EUR per stuk (als particulier).
   Hij verkoopt Geranium Patricia aan 1,68 EUR per stuk (en dat zakt onder de 1,5 EUR indien je er 12 koopt), ook Geranium Rosanne zakt onder de 2 EUR bij hem.
   Zijn aanbod is wel niet zo groot, maar wat ik bij hem kan kopen….

 4. Het loont zeker de moeite om bij kleinere kwekers te kijken in de uithoeken van ht land.
  Maar het is waar: kleine plantjes met een mooie naam worden steeds duurder.
  En als ik de potjes zou gaan tellen, die hier op een hoop liggen en dat met 2 of 3 zou vermenigvuldigen…. ik doe het maar niet.
  Een deel van de duur aangeschafte planten verdwijnt, slechts een deel gedijt.
  Het is all in the game.

 5. Toch, als je het arbeidsloon gaat berekenen, is het niet zo hoog.
  Maar koop eens een bloemkool, een kropje sla en bedenk eens wat daar niet allemaal voor gedaan moet worden.
  Maar je hebt gelijk, je zult niet gauw 5 euro per plant betalen. En die Rozanne, ik heb hem ook, die vermeerdert zich niet eens en hij bloeit wel lang maar ook pas laat.

 6. Op de duur zal hij wel goedkoper worden. Ik zit in een tuingroep en iedereen wil(de) hem altijd kopen, maar op een gegeven moment is het wel weer over.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: