Persicaria dshawachischwilii

Even serieus, deze plant bestaat dus echt. De wetenschapper die deze plant een naam gaf, heeft waarschijnlijk veel plezier gehad toen hij dat deed. Misschien was het wel een scrabbelaar die met alle overblijvende letters dshawachischwilii vormde. Goed dat hij niet nog pakweg 4 extra klinkers op overschot had …

De foto hierboven is niet van deze plant -ik heb geen foto van Persicaria dshawaschwilli – maar wel een foto van Pentaglottis sempervirens.

Ik overweeg het aanplanten van een themaborder. Op de de achtergrond start ik met drie bamboes (Sasaella masamuneana ‘Albostriata’, Chimonobambusa quadrangularis ‘Joseph de Jussieu’ en Himalayacalamus falconeri ‘Damarapa’). De Persicaria dshawachischwilii wordt natuurlijk de blikvanger van de border, met links een stevige groep Molopospermum peloponnesiacum en rechts een  Glycyrrhiza yunnanensis om wat meer structuur te geven aan de border. Vooraan komt een grote groep Paeonia mlokosewitschii en enkele Pennisetum alopecuroides ‘Cassian’s Choice’, omdat grassen in de borders nog steeds ‘in’ zijn. Een  Tripterospermum lilungshanensis mag ook niet ontbreken (of zou ik toch eerder voor Tripterospermum alutaceifolium  gaan?). Voor de najaarskleur zorgen enkele Ceratostigma plumbaginoides.

En om de boel in de vroege lente al wat op te fleuren voorzie ik ook enkele bollen: Allium sphaerocephalon subsp. sphaerocephalonCorydalis turtschaninovii en Tulipa kolpakowskiana. En als ik ze kan vinden, want ze zijn nogal moeilijk te bekomen, plant ik er ook nog enkele Muscari sivrihisardaghlarensis bij aan.

Op de foto boven Pentaglottis sempervirens. Net zoals de Thalictrum glandulosissimum var. chaotungense gewogen en te licht bevonden. Andere, zoals de Xanthorrhoea acanthostachyaDesmogymnosiphon chimeicusPararistolochia ceropegioides  en Caulokaempferia khaomaenensis zijn onvoldoende winterhard, maar hadden anders wél een plaatsje gekregen.

Een naam heb ik al voor deze border: de dyslexie-border ! Iedereen die me bezoekt en informatie vraagt over één van deze planten, zal ik met plezier de namen debiteren van alle planten uit deze border. Indien die bezoeker me dan vraagt om een naam te herhalen, zal ik hem bekijken met een dedain alsof hij een analfabeet is!

Alle gekheid op een stokje, die Persicaria dshawachischwilii is eigenlijk best een mooie plant. Als er hier iets wegvalt na de winter ga ik eens zien of ik hem geen plaatsje kan geven in de tuin. Maar met zo’n ridicuul moeilijk geschreven wetenschappelijke namen moet het ons toch niet verbazen dat mensen een andere naam zoeken? Engelese tuiniers spreken niet over Paeonia mlokosewitschii  maar over “Molly The Witch peony”. En naast die moeilijke namen wijzigen die namen om de haverklap , het maakt het er allemaal niet eenvoudiger op.

Ere wie ere toekomt, de beschrijving van Persicaria dshawachischwilii in de catalogus van Coen Jansen inspireerde me om dit stukje te schrijven.  Zoals ik al eerder adviseerde aan mijn lezers : lees die catalogus, de omschrijvingen zijn erg leuk geschreven.

26 gedachten over “Persicaria dshawachischwilii

 1. Vraag me asjeblieft niet om met de opentuindagen te komen gidsen bij jou. Ik zal dat weekend een acute griepaanval hebben, dat weet ik nu al.
  Maar wel een schat van een plant, die Pentaglottis semperviRens. 😉

 2. Gelukkig wil Menck niet komen gidsen in je tuin.
  Ik wil jou tijdens de eerstvolgende opentuindagen absoluut die namen horen afraffelen… En waag het niet om maar één keer te struikelen over een paar medeklinkers, want een blik vol dédain vanwege je voltallige publiek zal je deel zijn 😉

 3. Prachtig blauw, doet mij een beetje denken aan nachtschade. Die kleur zou ik wel in mijn tuin willen en de naam meteen vergeten. Groet!!

  1. Deze plant is Pentaglottis sempervirens, overblijvende ossentong. Ik plaats geen foto’s van anderen op mijn blog, en ik heb die plant met die verschrikkelijk moeilijke naam nog niet

 4. Wauw, zo’n interessant artikel! Hiermee ga ik me vanavond eens gezellig in de zetel installeren en alle onuitspreekbare planten opzoeken en bekijken. Verheug er me al op…!

 5. Je zet ons op het verkeerde spoor met de foto 😉
  De iets meer dan 1 meter hoge Persicaria dshawaschwilli met de witte bloeipluimen lijkt me een plant om te onthouden.
  Ben benieuwd naar de nieuwe border met de niet te onthouden namen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: