Ons gazonnetje is ’t voorbije jaar steeds meer een klaverweide geworden, en ik ben daar niet treurig om. Ik schat dat ongeveer 40% van ’t oppervlak bedekt is met klaver.
Klaver is altijd groen (ook tijdens de droogte) en het maakt het gazonoppervlak ook nog eens ecologisch waardevol. Het gezoem van de hommels is op warme dagen duidelijk te horen. Ze verkiezen dit klavertapijtje boven de bloemenweide. Wanneer je de bloemetjes van dichtbij bekijkt, zoals hierboven, kan je ook de schoonheid van zo’n eenvoudig bloemetje beter appreciëren. Ze moeten niet onderdoen voor al die andere grootbloemige planten.
Maar er bestaan ook grootbloemige klavers, die perfect passen in een border. De twee planten hieronder zijn uit de kluiten gewassen klavers van wel 50 cm hoog, die maanden aan een stuk doorbloeien en die net zoals de kleine klavertjes in ’t gazon een ware magneet voor insecten zijn. De bloemen zijn ter grootte van een dikke kroket.


Herkenbaar. Wij maken hier telkens een wit-groen-wit-groen-evolutie door in het gazon (maaien, komt weer in bloei, maaien, komt weer in bloei, enz.) Een ecologisch flikkerlichtje 🙂
Tja hier al drie weken geen gras meer afgereden dus een stevig licht…
Ik vind het een heerlijk plantje, dat zich niks aantrekt van ons Sammeke (= robotmaaier). Het blijft gewoon laag tegen de grond en bloeit lustig door.
Sammeke heeft er respect voor