Krulziekte

Twee jaar geleden vertelde ik dat ik een platte perzik en platte nectarine tegen de zijgevel van de woning plantte, en dat ik daarbij gewoon een impulsaankoop in de winkel deed, zonder kennis te hebben van de ziektebestendigheid van de aangeplante bomen.

Het is dus duidelijk: de planten zijn op dat vlak waardeloos. Krulziekte van hier tot in Tokyo. Naar alle waarschijnlijkheid worden beide bomen deze winter gerooid en vervangen door iets anders. Indien ik opnieuw fruit aanplant waarschijnlijk een vruchtmeidoorn  en ofwel een rozijnenboom, Chéfruit, peervormige lijsterbes of peerlijsterbes. We hebben nog enige tijd om daar over na te denken.

11 gedachten over “Krulziekte

 1. Ik kwam nieuwsgierig lezen in de hoop dat Uw Alwetende Fruitkennisheid ook een oplossing zou hebben hiervoor. Want ook wij hebben na aanplant van een perzik plots een boomgaard vol krulziekte :-(. Chemische troep erop doen in de winter is een optie, uiteraard, maar ik had ook gehoopt dat er alternatieven zouden zijn…

  1. Er zijn enkele remedies.
   1. Perzikboom overdekken, maar dat is nogal omslachtig alsjehetmijvraagt. maar Kristof doet dat met succes Kristoftuiniert.wordpress.com in een serre
   2. Ziekteresistente rassen aanschaffen. Mijn Avalon Pride heeft dit jaar geen last van de krulziekte, Bénédicte heeft er beperkt last van. De vruchten van Avalon Pride zijn wel niet zo heel erg lekker naar ’t schijnt (heb er nog geen geoogst), en de plant is iets minder winterhard, You can’t win them all.
   3. Sommige mensen beperken zich tot het wegplukken van alle zieke blaadjes, lijkt me een beetje onbegonnen werk, maar ’t werkt voor sommigen.

   De infectiedruk lijkt me dit jaar extreem hoog, Bénédicte had de voorbije twee jaar helemaal geen last van krulziekte.

   Er bestaan ook huis-tuin en keukentips die je NIET toepast wanneer je een beetje gezond verstand hebt. Zo lees ik wel eens de tip om koperen muntjes in de grond te ‘planten’ rond de boom. De bodem wordt door koper verzadigd (of beter vergiftigd) en de plant neemt dat koper op. De vruchten ook 😀 Dan beter chemische, gecontroleerde bestrijding.

 2. hier elk jaar zwavel spuiten bij zwellen van knoppen en werk vrij goed en minst schadelijk… Doe daar ook peren mee tegen perenpokmijt. is ook toegelaten in bio teelt.

  1. Ik weet dat zwavel toegelaten is in bioteelt, maar ben alleen bereid het te gebruiken in absolute noodsituaties,krulziekte hoort daar bij mij niet bij, vorig jaar heb ik het wel éénmalig gebruikt tegen perenpokmijt (op vraag van het federaal voedselagentschap).

 3. Wij hebben ook 2 perzikboompjes gerooid. Bij ééntje, waar maar enkele blaadjes aangetast waren, hebben we de aangetaste blaadjes verwijderd. En tot hiertoe houd die stand en draagt voor de eerste keer vrucht.

 4. tuurlijk houdt die stand. Krulziekte komt enkel in voorjaar voor, nadien niet meer. Volgend jaar weer aantasting maar door bladeren te verwijderen idd minder infectiedruk. Beste variëteit tegen krulziekte is nog steeds Revita.

  1. Meeste bronnen geven aan dat Avalon Pride als enigste ras totaal ongevoelig is voor krulziekte. Revita zou erg goed weerstand bieden, maar net als Avalon Pride zouden de vruchten op zich niet zo geweldig zijn. Nu nog hopen dat ze met die rassen één ras kunnen creëren dat op alle vlakken goed scoort

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: