Jean Marie Delavay was een Franse missionaris/botanist die in de 19de eeuw drie keer in China verbleef, en naast zieltjes winnen toch ook heel wat tijd stak in het verzamelen van planten. Hij zou niet minder dan 1800 nieuwe plantsoorten hebben verzameld, een toch wel indrukwekkend cijfer. Het feit dat hij waarschijnlijk als één van de eersten ongerept gebied kon ontdekken heeft hem hier zeker bij geholpen, maar dan nog getuigt het aantal van een flinke werklust…
Enkele van de planten die hij ontdekte dragen ook zijn naam: Magnolia delavayi, Osmanthus delavayi, Philadelphius delavayi, Thalictrum delavayi, Rhododendron delavayi,… Sommige van die ontdekkingen staan ook in mijn tuin. Enkele dagen geleden sprak ik over de Paeonia delavayi. Twee jaar geleden kocht ik Philadelphius delavayi aan, één van de weinige boerenjasmijnen die echt hoog worden (4m) en toch goed zouden ruiken. Over de struik vond ik op internet erg weinig informatie, dus het was een beetje een gok.
De struik is na twee jaar flink gegroeid, en alleen de geur vind ik zelf enigszins teleurstellend in vergelijking met andere Philadelphius-soorten. De bloeiwijze is wel erg leuk ; de plant groeit met takken die doorhangen en waaraan de bloemen zelf ook als klokjes naar beneden hangen. En de bloei is erg rijk. Al bij al best tevreden dus.
Of hoe je (naam), bescheiden, toch vereeuwigd wordt…
Lie(f)s.
Zijn naam is absoluut vereeuwigd
Ik dacht dat dit gewoon een ‘witte regen’ was.
Neen, dit is een boerenjasmijn, een struik
Deze boerenjasmijn zou ik niet herkennen als zodanig als ik hem tegen zou komen met de klokjesachtige bloeiwijze. Onze gewone boerenjasmijn staat nog slechts in de knop.
Leuk om iets meer te horen over de heer Delavay!
De ander boerenjasmijn staat ook hier nog niet in bloei, deze is iets vroeger