Narcis

Eigenlijk was ik van plan de narcis als plant van de maand te nomineren. Maar aangezien al minstens twee anderen dat deden, nomineer ik volgende week een andere plant.

Nochtans zijn het nu écht de hoogdagen van de narcis, ze zorgen voor de typische gele paaskleur. In ’t Antwerpse spreken ze trouwens ook over ‘paasbloemen’, weet eigenlijk niet of dat een algemeen Vlaamse benaming is.

Eén van de weinige planten die hier bleven staan was een flinke krans narcissen rond de notelaar. Er staan twee narcissen door mekaar heen, een dubbele narcis en de heel wat later bloeiende Narcissus poeticus. Zelf zou ik nooit een dubbelbloemige plant aanplanten, maar ze uit de grond

Vorige herfst werden er niet minder dan 5 nieuwe soorten in de fruitberg geïntroduceerd. Van al deze nieuwe introducties is Narcissus ‘Rijnveld’s Early Sensation’ een absolute aanrader, niet alleen startte die erg vroeg met bloeien (eind februari), de bloemen blijven erg lang mooi, en staan nu nog steeds in de borders te pronken.

Narcissus ‘Rijnveld’s Early Sensation’

Deze week zijn nog twee andere narcissen beginnen bloeien, Narcissus x odorus in de voortuin en Narcissus pseudonarcissus subsp. lobularis in de bloemenweide.

Narcissus odorus (foto boven) is een spontane zaailing uit de natuur, reeds beschreven in 1601 en zou heerlijk geuren, maar dat valt mij nu niet direct op (ben wel wat verkouden). Het is wel een erg mooi narcisje, dus je hoort me niet klagen. Zeker niet indien ze volgend jaar flink vermeerderen.

Narcissus pseudonarcissus lobularis

De Narcissus pseudonarcissus subsp lobularis valt veel kleiner en lager uit dan verwacht, ik hoop dat ze stand kunnen houden in de bloemenweide. Ze bloeien in ieder geval ook vrij vroeg, de reden waarom ik net deze ondersoort wou aanplanten. Narcissus pseudonarcissus is een inheemse narcis, en zou ook vrij vlot uitzaaien. Ik ben benieuwd.

Staan nog in de startblokken: de prachtige witte Narcissus’Thalia”, Narcissus pseudonarcissus  ‘major’ en de meerbloemige Narcissus ‘Hawera’.

En U, ook fan van de narcis?

19 gedachten over “Narcis

  1. De Narcissus ’Thalia” heb ik in een bakje aangeschaft en meteen uitgeplant: buitengewoon charmant narcisje.
    Omdat bij mij veel mooie aangeschafte soorten na enkele jaren slechts sprietjes geven, ben ik benieuwd welke soorten bij jou blijvend zijn.
    Van uitzaaien van de wilde soorten heb ik ook nog niets gemerkt.
    Maar het zijn de aandachttrekkers van dit moment!

  2. Ook hier in Overijse worden ze paasbloemen genoemd. Ik heb er verschillende in de gazon staan, maar vraag me niet welke soorten 🙂 . Ze zijn hier pas deze week beginnen bloeien.

  3. Ik kende ze ook ooit eerst als paasbloemen. De lobularis vind ik wel mooi. Wij hebben er ook staan maar weet niet dewelke. Ben al blij dat er enkel exemplaren overgebleven zijn. Na het aanplanten 2 jaar geleden hebben de kippen bijna al de bloembollen vernield.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: