Eigenlijk was ik van plan de narcis als plant van de maand te nomineren. Maar aangezien al minstens twee anderen dat deden, nomineer ik volgende week een andere plant.
Nochtans zijn het nu écht de hoogdagen van de narcis, ze zorgen voor de typische gele paaskleur. In ’t Antwerpse spreken ze trouwens ook over ‘paasbloemen’, weet eigenlijk niet of dat een algemeen Vlaamse benaming is.
Eén van de weinige planten die hier bleven staan was een flinke krans narcissen rond de notelaar. Er staan twee narcissen door mekaar heen, een dubbele narcis en de heel wat later bloeiende Narcissus poeticus. Zelf zou ik nooit een dubbelbloemige plant aanplanten, maar ze uit de grond
Vorige herfst werden er niet minder dan 5 nieuwe soorten in de fruitberg geïntroduceerd. Van al deze nieuwe introducties is Narcissus ‘Rijnveld’s Early Sensation’ een absolute aanrader, niet alleen startte die erg vroeg met bloeien (eind februari), de bloemen blijven erg lang mooi, en staan nu nog steeds in de borders te pronken.

Deze week zijn nog twee andere narcissen beginnen bloeien, Narcissus x odorus in de voortuin en Narcissus pseudonarcissus subsp. lobularis in de bloemenweide.
Narcissus odorus (foto boven) is een spontane zaailing uit de natuur, reeds beschreven in 1601 en zou heerlijk geuren, maar dat valt mij nu niet direct op (ben wel wat verkouden). Het is wel een erg mooi narcisje, dus je hoort me niet klagen. Zeker niet indien ze volgend jaar flink vermeerderen.

De Narcissus pseudonarcissus subsp lobularis valt veel kleiner en lager uit dan verwacht, ik hoop dat ze stand kunnen houden in de bloemenweide. Ze bloeien in ieder geval ook vrij vroeg, de reden waarom ik net deze ondersoort wou aanplanten. Narcissus pseudonarcissus is een inheemse narcis, en zou ook vrij vlot uitzaaien. Ik ben benieuwd.
Staan nog in de startblokken: de prachtige witte Narcissus’Thalia”, Narcissus pseudonarcissus ‘major’ en de meerbloemige Narcissus ‘Hawera’.
En U, ook fan van de narcis?
Ik? Ik ben gek op narcisjes 😉
Maar de kleine Wilde narcisjes hebben mijn voorkeur. En ze zaaien vlot uit bovendien.
Laten we hopen dat ze dat hier ook doen.
Ik ben fan van elke bloem (zelfs de ‘pissebloem’), maar deze scoort toch hoog op mijn favorietenlijst!
Ik vind ze persoonlijk voor leuk omdat ze nu bloeit. Mocht ze in ’t midden van de zomer bloeien, zou ze me minder interesseren. Maar ik ben dus fan, want ze bloeit NU
Een terechte plant van de maand. Instant lentegevoel!
En toch ga ik een andere plant nomineren. Tegendraads 😀
Hier (Oost-Vlaanderen) worden narcissen paaslelies genoemd.
Jij hebt daar toch wel een aantal mooie exemplaren staan !
Die oostvlamingen toch! Dat zijn geen lelies, da’s toch duidelijk 😉
Ja zeg, ik heb mijn afkomst niet gekozen hé.
Lelies zijn trouwens nog veel mooier dan narcissen !
In D heten ze ‘Osterglocken’ (Paasklokken)
Osterglocken, dat klinkt al bijna even poëtisch als schmetterling 😉
De Narcissus ’Thalia” heb ik in een bakje aangeschaft en meteen uitgeplant: buitengewoon charmant narcisje.
Omdat bij mij veel mooie aangeschafte soorten na enkele jaren slechts sprietjes geven, ben ik benieuwd welke soorten bij jou blijvend zijn.
Van uitzaaien van de wilde soorten heb ik ook nog niets gemerkt.
Maar het zijn de aandachttrekkers van dit moment!
Ik ben ook benieuwd, alhoewel de meeste van deze planten robuuste, oude soorten zijn, als ze niet goed waren , zouden ze al lang verdwenen zijn…
Ook hier in Overijse worden ze paasbloemen genoemd. Ik heb er verschillende in de gazon staan, maar vraag me niet welke soorten 🙂 . Ze zijn hier pas deze week beginnen bloeien.
Welke soorten? 😀
De meeste starten nu met bloemen, ik heb hier enkele variëteiten die echt vroeg zijn
Ik kende ze ook ooit eerst als paasbloemen. De lobularis vind ik wel mooi. Wij hebben er ook staan maar weet niet dewelke. Ben al blij dat er enkel exemplaren overgebleven zijn. Na het aanplanten 2 jaar geleden hebben de kippen bijna al de bloembollen vernield.
Hier geen last van de kippen, die laten ze egienlijk helemaal met rust
Wie niet ?!
Da’s tenminste ‘lente’ !
Lie(f)s.
Dat is het nu echt officieel, lente. (Bijna) alles gaat nu groeien en daarna bloeien