Een ietsje later

De Prunus cerasifera ‘Nigra’, die op de scheiding tussen mijn tuin en die van de achterbuur staat, is elk jaar de voorbode van de fruitbloesem. Sinds vorige week begon de boom met mondjesmaat te bloeien, en dit week-end stond hij volop in bloei.

Prunus cerasifera ‘Nigra’

Toen ik gisteren doorheen de tuin liep keek ik dus vol verwachting uit naar fruitbloesem, maar ik kon alleen maar zwellende bloemknoppen bespeuren. Tot tweemaal toe liep ik voorbij deze abrikoos, zonder te merken dat dit boompje dus wél al in bloei stond (foto boven). Vergeleken met vorig jaar hebben we dit jaar enkele dagen achterstand, want vorig jaar stond ook de amandel al in bloei.

Met de nachtvorst die ze voorspellen, is de kans groot dat de eerste abrikozenbloesem geen fruit zal opleveren.

Nectarine

Eén van mijn eikpunten voor wat betreft tijdstip van bloeien is de pruimelaar ‘Prune de Prince’. En als ik de situatie nu vergelijk met die van voorbije jaren, liggen we twee weken voor op 2013, en liggen we een klein beetje achter op 2014 en 2012.

Pruimelaar ‘Prune de Prince’

De vorige winter aangeplante Pruimelaar ‘Sanguine de Wismes’ begint in ieder geval al aarzelend te bloeien. Hopen dat hij ook een beetje zelfbestuivend is, want de andere bomen staan nog niet in bloei.

Pruim ‘Sanguine de Wismes’

 

De laagstambomen zijn ondertussen 4-5 jaar oud en hebben nu volop vruchthout aangemaakt. Als de bloesem niet kapotvriest, gaan we een stevig fruitjaar krijgen.

17 gedachten over “Een ietsje later

 1. Je hebt die fragiele, maar o zo mooie bloesems weer prachtig in beeld gebracht. Hopelijk is de nachtvorst mild voor de prille fruitbeginsels…

 2. Dag Fruitberg,

  Dit weekend eens gras gemaaid (in mulching mode) tussen mijn fruitaanplant en opnieuw veel sporen van woelmuizen gezien. Ik wil ide kereltjes wel eens dood (of op zijn minst een beetje minder in aantal) en heb op je blog gevonden dat je TopCat in je arsenaal hebt staan. Vorig jaar hebben die vrienden mij de helft van mijn frambozen aanplant gekost… Waar heb je dit gekocht?

  Mvg,

  Henk

 3. Ook hier constateer ik een achterstand van een dag of tien vergeleken bij vorig jaar.
  Maar de bloesems in je tuin vorderen onmiskenbaar; de foto van de Prunus cerasifera ‘Nigra’ is prachtig.
  Hopelijk gaan de nachtvorsten een beetje meevallen!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: