Bloembollen

Eigenlijk gek, dat ik hier gisteren nog maar eens een post over bloembollen neerzette. Want is was lang ab-so-luut geen fan van bolgewassen, omdat ik ’t loof lelijk vond.

Zo’n zware hommel op een klein krokusjes, daar plooit het bloemetje wel voor

Ondertussen zijn er hier de voorbije jaren grote volumes bollen ter aarde gelaten. Zelfs enkele botanische tulpen (terwijl ik vooral bij tulpen een afkeer van ’t blad heb). Maar de smaak van mensen evolueert doorheen de tijd, en ook de mijne.

Crocus tommasinianus ‘Ruby Giant’, bloeit 2-3 weken na de gewone variëteit. De donkere kleur doet in ’t grasveld ook wat minder natuurlijk aan

De Iris recticulata ‘Gordon’, die ik helemaal bovenaan afbeeld is een typische blogplant: je zag hem de voorbije weken in verschillende blogs verschijnen, net zoals vorig jaar. Hier bloeit hij wat later, ik vermoed omdat ze pas dit jaar werden aangeplant. Het is trouwens de schuld van die bloggers dat de plant nu ook in mijn tuin staat. Ik hoop dat ik hem even kan overhouden, want het schijnt een moeilijke klant te zijn.

Crocus tommasinianus op zijn hoogtepunt in ’t gazon, op een zonnige dag een ware magneet voor vroege insecten.

Maar mijn favoriet blijft toch de krokus. Wat me opvalt: zowel bij Crocus tommasinianus als Crocus chrsyantus bloeien de paarskleurige variëteiten heel wat later, eigenlijk pas wanneer de lichter gekleurde variëteiten al uitgebloeid zijn. En eigenlijk ben ik de wat zachtere tinten sowieso wat meer genegen.

Vooraan in de tuin beginnen nu de laatste telgen van ’t geslacht Crocus te bloeien, maar ik had even geen zin om ze te fotograferen. En ’t zijn nochtans beste leuke telgen in ’t geslacht, die Crocus ‘Yalta’. Maar ’t was zondag nogal fris, en ik was nogal stroef van de eerste dag flink wieden in de tuin (de hamstrings zijn het hurken blijkbaar niet meer gewoon). En dan ga ik me niet bukken 😀

En nu heb ik dus weer een berichtje over bloembollen geschreven. En binnenkort staan al die tulpen in bloei…

 

 

7 gedachten over “Bloembollen

  1. Alle bloeiende bollen, die geleidelijk aan vanaf januari gaan verschijnen: er is nog heel wat leuks in het verschiet. En dan gaan we gewoon weer over dié bolletjes schrijven. Tenslotte verlangen we er de hele winter naar!
    Mooie foto’s. Vooral de crocus met de hommel.

  2. Ik ben dol op bollen, de kortstondige explosie van kleur. Gelukkig zijn er ook veel tulpen die ieder jaar terugkomen, zelfs tientallen jaren achtereen. Want ik hou er niet van om ze ieder jaar te rooien en over te houden.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: