Werk

Ik heb er al eerder over gesproken. Iedere keer wanneer ik aangeef dat tuinieren mijn hobby is en ik een tuin van 21 are heb, krijg ik diezelfde vraag. ‘Is dat niet veel werk?’ Ondertussen heb ik al geleerd dat de meeste mensen je niet geloven wanneer je zegt dat dat best meevalt. Voor velen vormt werken in de tuin een soort straf. Ik antwoord dus eerder dat dat voor mij geen werk is, maar een hobby. En eigenlijk spendeer ik vaak een heel week-end in de tuin, maar dat beschouw ik meestal niet als werken.
Het gevallen blad blijft in de Fruitberg gewoon liggen in de borders. Tegen het voorjaar is het grootste deel verteerd (notelaarblad). Het beetje blad dat overblijft n ’t voorjaar gaat dan op de composthoop.
Diezelfde mensen maaien wel minstens iedere week hun gazon af, verzamelen alle bladeren in de herfst, snoeien de haag twee keer per jaar en verticuteren godbetert hun gazon, bemesten het zelfs (zodat ze dat gazon nog meer mogen maaien) en zo verder. En dan zaterdag een half uur aanschuiven aan het containerpark om het grasmaaisel,  de gevallen bladeren  of het snoeiafval te kunnen dumpen. Allemaal afstompende werkjes waar ik een bloedhekel aan heb, en dus hier nooit of zelden op het to-do lijstje staan.
Mulchbakken onder de kruisbessen. Hier kan ik probleemloos gazonmaaisel in kwijt (en het werkt onkruidbestrijdend).
Hagen snoeien doe ik alleen als ’t nodig is, tot nu toe slechts één keer per jaar. Meer snoeien zou trouwens broedvogels kunnen storen. Bladeren laat ik liggen, dat zorgt voor een goede afscherming tegen de winterkoude voor de planten. ’t Gras afrijden doe ik zo weinig mogelijk (om de twee weken), meestal met de mulchfunctie, zodat er geen maaisel is. Als het gras te nat of te lang is om te mulchen (typisch in de late herfst),  deponeer ik het maaisel in de mulchbakken van mijn fruitstruiken, gebruik het als mulchsel onder de planten of gooi het bij de kippen, die het direct verwerken. Verticuteren : hahaha. En mijn ‘groenafval’ is een grondstof voor de composthoop, dus dat blijft lekker hier. Akkoord, mijn gazon is niet zoals dat van een Engelse lord, maar ik ben dan ook geen Engelse lord. Als ik zo’n gazon wenste, kocht ik me wel kunstgras.
Grasmaaisel  gemengd met bladeren om blote grond te bedekken. Enkele cm van dit mengsel houdt de bodem beter onkruidvrij.
Natuurlijk zijn nog enkele vervelende taken in de tuin. Hagen scheren is niet direct de leukste bezigheid, maar het resultaat is erg bevredigend en dat maakt al veel goed. Met de juiste ingesteldheid is zelfs wieden nog best leuk. Compost omzetten bekijk ik als een fitnessactiviteit.  Fruitbomen of -struiken snoeien, fruit plukken, hier en daar een plant scheuren of vervangen: allemaal grotendeels leuke bezigheden, zolang het mooi weer is. En als ’t weer niet mee zit, moet je ook niet in de tuin bezig zijn. Zo’n tuin kan desnoods wel enkele weken wachten.
Het enige regelmatige klusje waar ik wel tegenop kijk is het uitkuisen van ’t kippenhok,…
Vanaf 1 januari ga ik één en ander bijhouden, en op regelmatige tijdstippen een logboek publiceren van de uren dat ik in de tuin werk. Dit alles opgedeeld in een aantal categorieën. Ik ben er eigenlijk zelf een beetje benieuwd naar, wel ben ik van één ding helemaal zeker: de fruittuin vraagt hier het minste werk.

23 gedachten over “Werk

 1. Men gelooft je inderdaad niet, als je een wat grotere tuin hebt en je de mensen verzekert dat het niet zo veel werk is. Precies zoals je hierboven uitlegt: veel werk is gewoon overbodig in een op natuurlijke wijze beheerde tuin, en wat mensen als werk beschouwen is meest heerlijk gescharrel in de tuin.
  En ook ik vind dat je met slecht weer de tuin gewoon met rust moet laten 😉

 2. Ik kan nochtans enorm genieten van een schoon gemaaid gazon en een strakke haag. Dat kader is in mijn tuin heel belangrijk anders wordt het te rommelig. Maar met mijn heggeschaar op benzine is dat meestal snel bijgewerkt. En mijn tuin is sowieso te groot om alles in orde te krijgen daar heb ik me al lang bij neergelegd en dat kunnen relativeren geeft al genoeg rust om me niet te druk te maken en de natuur lekker zijn ding te laten doen!

 3. Hoe vaak ik dit niet hoor, tegenwoordig zeg ik dat het inderdaad veel werk is.
  De mensen geloven je niet als je zegt dat het hobby is en geen werk.
  Nu kan ik de natuur zijn gang laten gaan en volgend jaar weer heerlijk (werken).
  Gr Jan Wilde een Tuin.

 4. Dat kippenhok, zeer herkenbaar ! Al geef ik mezelf helemaal een time-out in de winter op dat vlak, de kippen zijn gewoon mijn groentenserre aan het bemesten (en omwoelen) nu. Win-win !

   1. Het is ook door de ophokplicht dat mijn drietal nu al zo vroeg op de winter in de serre loopt. Andere jaren doe ik dat maar een paar weken voordat het nieuwe plantseizoen weer begint.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: