Die maand in de Fruitberg – December 2014

Dit jaar post ik iedere maand 4 foto’s volgens het traditionele rijmpje ‘Something old, something new, something borrowed, something blue’.

De uitleg vind je hier terug.

Tegen alle verwachtingen in vind ik ook begin december nog voldoende onderwerpen om ook deze maand de serie compleet te maken.

Something new: de Viburnum tinus staat nu volop in bloei. Deze wintergroene struik is – zoals zoveel Viburnums – een probleemloze plant.
Something Borrowed : In de schaduwtuin groeien honderden paddenstoelen.
Something Blue : Geen makkelijke klant om te fotograferen, deze kerstroos. Ook de kleur is moeilijk vast te leggen op foto, dieppaars

Bij deze heb ik het heel jaar door het thema volledig kunnen invullen, en daarmee is dit “thema’ ook afgelopen. Voor volgend jaar probeer ik iets nieuws uit te dokteren, anders zou ik me volgend jaar toch maar herhalen.

Bovenaan: Something Old: de aren van deze Miscanthus zijn prachtig goudgekleurd in ’t zonlicht.

16 gedachten over “Die maand in de Fruitberg – December 2014

 1. Er zijn jaren geweest dat de Viburnum tinus bij vele mensen kapot gevroren zijn. Met de winters van de voorbije jaren is het geen probleem. De winterrozen staan hier nog niet zover, behalve de drie die ik net kocht in het tuincentrum 🙂

  1. Hier staat die Viburnum tinus erg bedekt opgesteld, de voorbije twee jaren waren in ieder geval geen probleem. En als er al eens wat vorstschade optreedt, dan snoeien we dat wel bij.

 2. Je hebt al een bloeiende Helleborus? Sterk.
  Viburnum kan stevig invriezen, dat klopt. In het voorjaar rigoureus terugsnoeien na vorstschade helpt zeer vaak.

  1. Ik heb nog 4 andere soorten Helleborus in de tuin staan, en die zijn allemaal nog lang niet aan ’t bloeien. Maar deze was vorig jaar ook erg vroeg bij (en heeft toen vrij lang gebloeid).
   Tot hiertoe nog geen problemen gehad met V. tinus (ook niet in mijn twee vorige tuinen), de planten stonden wel altijd beschut, uit de gure wind.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: