Winter dat is ook …

Het is nu bijna winter. De voorbije dagen tekende ik al twee keer wat lichte nachtvorst op (yeah, krabben).

Net zoals de voorbije jaren is het dus weer tijd om voedersilo’s en andere van stal te halen. Het helpt niet alleen de vogels de winter door, maar het zorgt ook voor leuke taferelen in de tuin en brengt leven in de verder vrij doods aan doende winter. Het voeder komt hier pas buiten als de winter voor de deur staat, ook al zegt natuurpunt dat je heel het jaar mag bijvoederen (iets wat Vogelbescherming Vlaanderen dan weer tegenspreekt).
Zelf deed ik deze week al twee nieuwe waarnemingen in ons pop-up restaurant. De eerste is helemaal niet bijzonder, maar ik kan me niet herinneren al eens een heggenmus in onze tuin te hebben opgemerkt. De tweede is al een pak bijzonderder, want zaterdagochtend bezocht een distelvink één van onze silo’s. Maar eigenlijk ben ik tevreden met alle bezoek.

En net zoals vorig jaar verschijnen de boomklevers en groenvinken opnieuw op het toneel. Tijdens de zomermaanden hoor ik ze wel, maar zie ik ze nooit. Nu krijg ik ze te zien, tegen betaling (van eten).  De voedselvoorraad is aangevuld met een heel arsenaal aan vetblokken, vetbollen en zaden, ondr het motto ‘hoe meer zielen hoe meer vreugde’ …

Ook onze kat is erg in haar nopjes met al die winterdrukte. Ze sluipt door de woonkamer naar het raam, om dan allemaal gekke geluidjes te maken. Maar zelfs als ze buiten rondloopt, vormt ze geen gevaar voor vogels, dankzij het kattenbelletje.

Meer informatie over vogels voederen vind je hier.

6 gedachten over “Winter dat is ook …

  1. Leuk hoor, allerlei soorten te spotten.
    Begin deze week heb ik ook het restaurant weer geopend; met het oog op de naderende koude dagen. Het vogelpubliek moet elkaar even op de hoogte brengen, maar elke dag zie ik meer vogeltjes.
    Het hele jaar door voederen doe ik niet. ’s Winters wel. Er zijn grenzen aan mijn goedertierenheid 😉

  2. Mijn mama (94) kijkt het hele jaar door naar het terras, dus voederen wij ook in de zomer… ‘k Weet het, eigenlijk mag niet…, maar da’s een stukje van haar geluk… Wij zitten wel midden in de stad, dus zijn de vogeltjes beperkt… Mussen, meesjes, een roodborstje…
    LIe(f)s.

  3. Wij willen ook een vogelding neerzetten maar zijn nog aan het bedenken hoe we de meeuwen weg kunnen houden. Het stikt van de meeuwen hier in de buurt en die wil ik niet teveel bij het huis hebben – sommige daken in de buurt zijn niet om aan te zien. Iets met gaas zodat kleine vogeltjes er wel bij kunnen. Ga maar eens wat ontwerpen denk ik.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: